PTT

3 min read

23 Ekim 1840 yılında Posta Nezareti ismiyle kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kendinden daha evvel mevcut bulunan ender kurumlardan birisi olan PTT’nin ismi, bilinenin aksine 29.01.2000 tarih ve 23948 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4502 sayılı kanunun 24. maddesi ile “T.C. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü” olan Kuruluşumuzun adı “T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü” (PTT) olarak değiştirilmiştir.

telgraf

Kökü 1800 lü yıllara dayanan, telefonun olmadığını da düşününce özellikle telgraf ve posta hizmeti ile yurdun her bir köşesine, kanun, yönetmelik, mahkeme kararı, haber ve resmi evraklar da dahil olmak üzere gözümüz, kulağımız ve ayağımız olmuş PTT. O günlerden bugünlere; gelişen, değişen, icat edilen, yenilenen, devam eden her ne hizmet veya iş varsa yapmaya çalışan bir kamu kurumu mahiyetinde çalışmalarına devam etmiş PTT. Kuruluşun da Cumhuriyetin de yükünü çekmiş bunca yıldır.

atatürk

atatürk

Aşağıda üç ana kategoride toplanmış olan hizmetler PTT tarafından Türkiye’nin hemen hemen her köşesine hizmet vermeye devam ediyor.

POSTA HİZMETLERİ

Posta Hizmetleri
Tebligat
Telgraf
Kayıtlı Elektronik Posta
Diğer Posta İşlemleri
Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi
Pul ve Filateli

BANKACILIK HİZMETLERİ

Havale İşlemleri
Hesap İşlemleri
Pttkart & Pttmatik
Bankacılık İşlemleri
Tahsilat İşlemleri
Ödeme İşlemleri
HGS
Sigortacılık İşlemleri
Diğer Ticari İşlemler

KARGO HİZMETLERİ

Ptt Yurt İçi Kargo Hizmetleri
Ptt Yurt Dışı Kargo Hizmetleri
Ambalaj Malzemeleri

posta

Pek fazla bilinmez ama, emekli maaşları, çeşitli dar gelirli vatandaşlara yapılan devlet yardımı ödemeleri, aile yardımları ve buna benzer bir çok ödeme PTT şubeleri vasıtası ile yapılıyor. Pandemi sırasında maske dağıtımı bir süre PTT ile yapılmak istendi, bankacılık işlemlerini zaten yapıyorlardı, bir çok şubesinde ATM var. Posta işlerini hiç söylemeye gerek yok, Hala mektup yazan kalmış mıdır bilmiyorum ama eskiden kartpostal dediğimiz bir şey vardı. Resmi kurumların tebligat ve yazışmaları yakın zamana kadar kağıt ile yapılıyordu ama elektronik tebligat ve e-imzanın yaygınlaşması ile bu bir miktar azalsa da mahkeme kararları, davetiyeler ve trafik cezaları gibi pek çok şey yine PTT tarafından ilgililerine ulaştırılıyor.

Kargo, telgraf, hatıra pulları, pul koleksiyonları, pul serileri ile günümüzden geleceğe, geçmişimizden şimdiye pek çok anı ve hatıra ile tüm yaşamımızı taşıyan PTT kurumu ve gizli kahramanlarına saygı ve minnetle.

ptt resmi sitesi

atatürk

+ There are no comments

Add yours