RESMİ GAZETE

3 min read

Yurt dışında benzer bir uygulama var mıdır bilmiyorum ama Resmi Gazete geçmişten günümüze mevzuat anlamında bir tarihi barındıran, devletin resmi ilan ve duyurma organı olarak eşsiz bir gazete. Her ne kadar adı gazete ise de diğer gazetelere benzemez ve bir çok insanın varlığından bile haberi yoktur. İlk kez 07.02.1921 tarihinde yayımlanmaya başlamıştır.

Çok Resmi

Aslında pek bilinmez ama devlet ve onun resmi organları ya da tüm halkı ilgilendiren bütün kanun, yönetmelik, tebliğ, kararname gibi yasal düzenlemelerin yürürlüğe girmesi Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla gerçekleşiyor ve bu andan itibaren de tüm halka duyurulmuş olduğundan herkesin bu tarihten itibaren bildiği varsayılıyor. Bir vatandaş olarak ben bu yasayı veya yönetmeliği bilmiyorum, bana kimse bişey söylemedi gibi bir savunmanız olamıyor.

resmi gazete

MEVZUAT DEMİŞKEN

Benim ilk defa böyle bir gazetenin olduğunu fark etmem de  üniversite sonrası ilk çalıştığım şirkete her sabah düzenli şekilde gelmesi idi. O zamanlar internet olmadığından bildiğiniz gazete gibi her gün basılıyordu ve hatırladığım kadarıyla tıpkı bir tebliğ zarfı gibi katlanmış şeklinde olması idi. Siyah beyaz ve Resmi isimli olması bile dikkatimi çekmemesi için yeterli sebeplerdi.

Kağıttan Dijitale

O zamanlar da bu kadar sık kanun ve yönetmelik maddeleri değişiyor muydu bilmiyorum ama, güncel kalabilmek ve tüm değişen maddeleri sırf gazeteden takip etmek oldukça zor olmalı. Oysa günümüzde internet sitesi, tablet ve cep telefonu uygulamaları ile tamamen dijital olarak günün her saniyesi ulaşılabilen bir kaynak haline geldi. Hatta günümüzde adı gazete olduğundan kağıt baskısı da yapılıyor mu bilmiyorum.

resmi gazete

MEVZUAT NOTLARINDAN…

Tüm hukukçular, resmi kurumlarla işleri olanlar ve bilimum meraklılar için günümüz teknolojisi bulunmaz nimet. Üstelik sadece Resmi Gazete de değil bir de kardeşi sayılabilecek Mevzuat uygulaması ve internet sayfası var ki o daha da büyük nimet. Özellikle eskiden büyük bir kitap ya da metin içerisinden belli bir şeyi arayıp bulmak sadece indeks ile sınırlı iken, günümüzdeki dijital versiyonlarından her noktasına kadar keşfetmek çok kolay. Ezberlemek, ve sabah akşam takip etmek zorunluluğu da ortadan kalktı. 

Bilgi çağında olup olmadığımızı sormaya gerek yok, akıllı cep telefonun elinde ise o çağı elinde tutuyorsun ama haberin yok!

resmi gazete

mevzuat

+ There are no comments

Add yours