SALDA

3 min read

Anadolu’nun en özel ve ender güzelliklerinden birisi olan Salda Gölünü bir kaç sene önce görme fırsatım olmuştu. Gölün ve coğrafyasının özelliğinden dolayı kimi zaman bulanık kimi zaman da mavinin tonlarını cömertçe bizlere sunan özel bir güzelliği var.

Doğa Yaparsa

Esasen golü ilk gördüğümüz yer o bilindik adaların olduğu sahil değildi, Yeşilova tarafından gidildiğinde gördüğümüz ilk kıyısına yanaşmıştık. Özellikle sahile yakın kısımları sanki fabrika atığı gibi bulanık ama kokusuz bir durumda idi. Şaşırmıştık ve oranın insanına sorduğumuzda yılın bazı zamanlarında bu renkte olduğu, bitki örtüsü ya da içindeki organizmaların doğal dönüşümlerinin buna sebep olduğunu söylemişti. Şimdilerde gölde böyle bir manzara ile karşılaşan hemen herkes kirlenmenin sebep olduğunu sanacaktır ama yaşayan bir organizma olduğunu ve doğal değişim süreçleri geçirdiğini bilmek gerekir.

salda

ilginizi çekebilir;   MÜSİLAJ

Aslında insanlar ne kadar zor ulaşabilse o yerler o kadar bakir ve güzel kalacaktır. Bizler doğanın virüsleri olarak gittiğimiz her yere doğal olmayan inorganik atıkları da beraberimizde götürüyoruz. Uzun süre yemeden içmeden duramayız, bir de uzun uzun keyfini çıkarmak isteriz, çay içmek, mangal yapmak, sigara içmek gibi olmaz ise olmazlar var. Millet bahçeleri ismi ile yapılan düzenlemeler sadece asgari miktarda insan ihtiyaçları için yapılıyor olsa bile Salda gölü ve benzeri yerlerde ziyaret süresini ne kadar uzatırsak o bölgenin ömrünü de o kadar kısaltıyoruz demektir.

salda

İnsan Yaparsa

Yurdumuzun bir çok bölgesinde göller, şelaleler, dereler, yaylalar gibi doğal güzelliklerin keşfedilenleri için çanlar çalmaya başlıyor. Sosyal medyanın ve gezginlerin paylaşımları hiç bir özel yerin gizli kalmayacağını gösteriyor. Ülkemizin güzelliklerini tanıtmak ve turizm gelirlerini artırmak gibi bir hedefimiz olabilir ama bunu yaparken oralara ulaşmayı kolaylaştırmak değil aksine sınırlandırmak zorundayız. Bu şekilde devam edersek kısa sürede gidip görülecek doğal güzelliklerimiz bir bir yok olmaya başlayacak. Kısaca altın yumurtlayan kazı kesmeye çalışıyoruz.

Eğer gerçekten değer verdiğimizi göstermek ve korumak istiyor isek, bilimsel ve çevreci hesaplamalar ile her bir değerimiz için sınırlı sayıda, sınırlı sürede ve katı kurallar içeren düzenlemeler yapmalıyız HEMEN ŞİMDİ!..

doğal hayatı koruma

salda

salda

+ There are no comments

Add yours