BANKACILIK

3 min read

Eskiden bir çocuk için banka denince akla ilk gelen şey, İş Bankasının kulplu klasik kumbarası idi. Kaç defa doldurduğumu, sonra o paralara ne olduğunu hiç hatırlamıyorum. Ama bildiğim şu ki bankaların o zaman yaptıkları ile şimdi yaptıkları işlerin çok değiştiği.

Sadece Nakit

Bankaların ilk işlevi saklamak idi, ister para, ister döviz, isterse ziynet ya da altın olsun. Diğer önemli işlevi ise para transferi, üstelik öyle hemen de gelmez ortalama bir gün filan sürerdi. ATM ise bazı büyük şehirlerde bir elin parmakları kadar ancak vardı. Banka kartı mı? O zamanlar banka defteri denen bir şey vardı ve hesap hareketlerini görmek için defteri bankaya götürüp işletmek gerekiyordu. Değişik tip bir yazıcı olurdu defteri yerleştirip daktilo benzeri kütür kütür yazmasını beklerdik. Bu işlemleri yapan bilgisayarlar nasıldı hangi uygulamalar kullanılırdı hiç bilmiyorum ama muhasebe için yapılan dos sistemi üzerinde çalışanlar gibi bir şey olmalıydı.

banka

PARA OYUNU BOZAR

Numaratör sistemi sonradan gelmiş ve nimet gibiydi çünkü saatlerce sırada beklemek ve bir işlemi yapmak için yarım gününü vermek çok normal gelirdi herkese. Fatura tahsilatı sınırlı sürelerde ve sınırlı bankalarda yapılırdı sanırım. Daha sonraları ATM sayıları artmaya para transferi için kullanılmaya başlandı, ve peşinden kredi kartı çıktı. Kabartmalı olmak zorunda idiler çünkü pos makinesi yerine ilkel bir baskı makinesi gibi bir cihaz ile kağıt üzerine baskısı alınır ve imza edilirdi. Sanırım gün sonunda yapılan işlemlerin kağıtları topluca bankaya götürülüp tahsilatı yapılıyor olmalıydı.

Şimdi Kredi Kartı

Nereden nereye geldi bankacılık, kağıt ile baskıdan temassız ödeme yapılan kablosuz pos makineleri ile ödeme yapılan cipli kredi kartlarına geçtik. Bankalarda sadece devlet kurumlarının faturaları değil özel ya da tüzel bir çok işlemin bedelini, vergileri, cezaları, 7/24 para transferi ve adım başı ATM. Üstelik bunlar yetmezmiş gibi önce bilgisayardan sonra da cep telefonlarından şubeye parmak ucu hakaretleri ile gitmek ve kendi işini kendin yaptığın bir döneme geldik. Son zamanlarda cep şubelerinde akıllı robota sesli komutlar ile işlemler yaptırmak da mümkün oldu.

banka

Ülkemizdeki gelişmişlik seviyesine göre şubeyi kullanım sayısı yeteri kadar azalmadı. Ama şubede çalışan kişi sayısı giderek azaldı. Bu sebeple midir bilinmez ama yine numara alıp bekleyen pek çok insan oluyor. Ama eski zamanlardaki işlem sayısı ile şimdiki yapılan işlemler ve gelinen noktada bankasız yaşamak pek mümkün görünmüyor.

bddk

+ There are no comments

Add yours