MÜSİLAJ

3 min read

Marmara Denizi tamamen bize ait ama yakında hiçbir canlının yaşayamadığı ölü bir su haline gelecek. Üstelik kanal İstanbul daha yapılmadan gerçekleşecek bile olabilir. Şimdiye kadar sadece buradan geçen Uluslararası nakliye gemilerinin kaçak sintine bıraktıklarından kirlendiği söyleniyordu. Şimdiler anlıyoruz ki bu sadece bir kaç geminin yapabileceği bir şey olmadığı gibi sadece bir kaç sene de yapılmış bir şey de değil. Bu şehirleşme ve endüstrileşmenin başladığı tarihten bu tarafa süregelen bir birikim. Bizden önceki kuşakların tahmin edemediği ya da dikkate almayıp kulak astığı bir durum, tıpkı bizim şu anda yaptığımız gibi. 

kirlilik

Kim Kirletiyor

Yani dış mihraklar(!) gelip denizimizi kirletiyor ve biz hiç bir şey yapmıyorduk. Bugüne kadar bu boyutta hiç görülmemiş bir deniz salyası oluşumu gözlemlendi ve hemen hemen tüm Marmara’ya yayıldı. Bu işaret bile artık geri dönülmez bir yola girdiğimizi göstermeye yetmez mi. Aslında tehlike sadece Marmara değil, Ege ve Akdeniz’de de balon ve aslan balığı popülasyonunun giderek arttığı gözlemleniyor. Yani sadece tutacak balık kalmaması bir tarafa yüzmenin bile tehlikeli olmaya başlayacağı anlamına geliyor.

TRT SPOR YILDIZ

Ölmüş Deniz

Her türlü doğal güzelliğimizi acımasızca tüketmenin bir sonucu olacağını yüzlerce kez söyleyen akademisyen ve uzmanlar genelde çocuklarımızın geleceği için endişe ediyorlar iken, bence o kadar beklemeye bile gerek kalmadan, neredeyse türlü türlü felaketi kendi gözlerimizle görmeye başladık. Deniz kenarında kurulan şehirlerin en özellerinden birisi olan İstanbul’un can damarı Boğaziçi salya oluşumu ve kötü kokuya sahip ölü bir su haline gelirse, bu şehirde nasıl yaşanacak milyonlarca parayı neden bu şehire getirsin yabancı yatırımcılar, durumun ciddiyetinin farkında mıyız?

Para Yeter Mi

Bazen sadece zengin olmak her şeyi elde etmeye yetmez. İstediğiniz kadar paranız olsun, aldığınız oksijen, içtiğiniz su ve yaşadığımız çevre için doğal kaynaklar tükendiğinde ki bildiğimiz kadarıyla elimizde ikinci bir Dünya da yok. O zaman elimizde kalanlara ne zaman değer verecegiz? Çevre felaketi yaşamasını bekliyoruz ama aslında felaketin içinde yaşıyoruz farkında değiliz.

doğal hayatı koruma

çevre

Aşağıda müsilaj konusunda yazılmış önemli bilgileri içeren bilimsel bir makalenin linkini veriyorum mutlaka bir göz atmalısınız.

müsilaj hakkında bilinmesi gerekenler

+ There are no comments

Add yours