BOZCAADA

3 min read

Ülkemiz sınırlarındaki en büyük birkaç adadan birisidir. Konumu sebebiyle belli bir tarih profiline de sahip olan ada son yıllarda iletişim ve sosyal medyanın da etkisiyle popüler olmaya başladı.

bozcaada

İyi Mi Kötü Mü

Eskiden kimsenin bilmemesi unutulmuş yer olması biraz garip karşılanırdı. Şimdilerde ise çok ciddi bir ikilem oldu. Nüfusun kontrolsüz ve kalitesiz olarak artması, sadece tüketim toplumu olduğumuz gerçeği o kadar rahatsız ediyor ki, her yer insanların istilasına uğruyor ve koruma içgüdüsü olmadan tek kullanımlık gibi davranıyorlar. Bu sebeple doğal ve özgün kalmak için hiç kimsenin bilmemesi tanınmaması daha iyi. Bozcaada evleri, kalesi, koyları ve havası ile özgün kalıp korunması gereken bir turizm varlığımız. Umarım tüketmeyiz.

bozcaada

BURSA

Bir kere denizin serinliği var adada, en sıcak mevsimde bile bunaldım demezsiniz. Eski evleri ve dar sokakları ile Ege Denizi karakteristiğine sahiptir. Koyları ve denizinin tadını asla unutamazsınız. Evet biraz soğuk gelebilir ama açık mavi rengi ve suyunun berraklığı ile öne çıkar Ayazma plajı. Daha sessiz ve sakinlik isterseniz ada etrafında bir sürü ıssız koy vardır gidebileceğiniz. Üzüm bağları ve şarap imalatları da özellikle hasat zamanı festivali de görülmeye değer bence. Akşam olduğunda ise biraz serin gelecektir diğer sıcak yörelere göre amma velakin eski Rum mahallesindeki yerel mutfaklarda Ege mezelerinin tadına bakmamak yazık olur. Küçük sokaklarında gezmek ve yorgunluk kahvesini Çınaraltı’nda içmek size tam olarak tatilde olduğunuz hissettirir.

bozcaada

Tüketmek

Bozcaada benzeri küçük ve özel yerlerin en önemli meselesi kirlilik, poşet ve pet şişe. Turizm sezonlarında normal nüfusunun on misli insan gelince mevcut sistemin kapasitesi aşılıyor ve yerel hizmetler aksayabiliyor. Özellikle temizlik konusunda belki de geç kalındı ama bu gibi yerlerde poşet ve pet şişeler yasaklanmalı, yasaklara uymayanlara da ciddi cezalar uygulanmalı. Çünkü insanlara ne kadar söylesen de her tarafa yazsan da bir şey değişmiyor. Ağaç yaş iken eğilir derler ya çevreye duyarlı olmayanların hepsi kalas olduğu için bu saatten sonra çevreyi onların inisiyatifine bırakmak büyük bir hata olur. Bilmem farkında mısınız ama Türkiye’de hangi tatil yöresine giderseniz gidin, ister sahile, ister tabiat parkına isterse ören yerlerine her yerde poşet ve pet şişe artıkları var. Bazen geçmiş olsun diyorum kendi kendime ülkenin pisletilmeyen, çör çöp olmayan yeri kalmadı diyorum. 

Bozcaada

bozcaada

 

+ There are no comments

Add yours