PASSWORD

3 min read

Pek farkında değiliz ama her tarafımızda şifreler ile yaşıyoruz. Her yönümüzle kuşatılmış her ne yapıyorsak şifrelerimiz var. Bazı şifrelemeler tek başına yeterli değil üstüne bir de sms onay kodları gelmeye başladı. Tamam her uygulamaya, kapılara, kasalara veya telefonlara girişlerde yapıyoruz da en sinir olanı belli periyotlarda değiştirme zorunluluğu getirmeleri üstelik değiştirirken bu sefer de son kullandığın 5 şifreden farklı olmak zorunda filan. 

password

En Az 8 Haneli

Bu tip şifreleme işlemlerinde çalışan kişilere sesleniyorum, bu sistemi oluştururken sadece bir tek size şifre yapıyormuş gibi düşünmekten vazgeçin, ez az 8 karakter, bir rakam, bir büyük harf ve bir özel karakter içermesi filan acayip istekler. Bir kere bu şifreler sık kullanıldığından insanın akılda kalabilecek bir modelde olması gerekmez mi? Hazırladığım şifreyi akılda tutamayacaksam neremde tutacağım? Bu durumda bir yerlere yazmak zorunda kalıyoruz ve bilin bakalım ne oluyor yazdığımız yeri unutuyoruz veya kaybediyoruz sonuç başa dönüyor ve bu sefer şifre kurtarma işlemleri ki bazı markalarda ve özellikle bankalarda işlem yapmak tam bir baş belası.

KRİPTOMANYA

Unutulmaması gereken bir diğer şey herkesin aynı yaşta olmaması. Gençlerin yeni kullanmaya başladıkları beyin ile bir çok şifre ve numara akıllarında kalabiliyor ama bunun orta yaşlısı ve emeklisi de var. Telefonlar ve mobil uygulamalar hayatı kolaylaştırmak için var ve bu kolaylaştırma da esasen orta ve üst yaş gurubuna gerekli. O yüzden bu konuda bir şeyler yapılmalı ve işlemler basitleştirilmeli. Güvenlik sağlamak ve şifre korumaya daha fazla önem versek nasıl olur.

Kolay Olmasın

Bankaların mobil uygulamaları ve online alışveriş çeşitliliği özellikle de pandemi ile birlikte hem kullanıcı sayısı arttı hem de işlem sayısı. Ancak bu büyümeye karşı hizmet veren kuruluşların müşteri hizmet yetkililerine ulaşmak geriye gitti. Zannedersem başlangıçta kaç kişi ile başlamışlarsa o kadar kişi ile devam ediyorlar. Beklemektense standart işlemler için düşünülen robotik cevaplama sistemi insanların sinir etmek için özellikle yapılmış gibi. Telefon açan insanlar karşılarında bir başka insan ile konuşmak için bu eylemi yapıyorlar ve bu mümkün olamıyor, yetkiliye bağlanma seçeneğini bulsan bile bu sefer sıra beklemeye başlıyorsun ve müşteri hizmetleri yetkilisine patlamaya hazır halde bekliyorsun. 

Dünya şifre günü vesilesi ile umuyorum ki yaşadığımız şifre çılgınlığına bir çözüm bulunacak ve geçmiş günler diye anacağız.

STAR WARS

password

+ There are no comments

Add yours