AVRUPA SÜPER LİGİ

3 min read

Futbol sadece futbol değildir denilmeye başladığından beri mesele paradan başlayıp siyasete oradan sosyolojiye ve toplumsal bilime kadar gitti. Futbol sever ve bir taraf olarak Avrupanın büyük klüplerinin kendi aralarında yapmaya karar verdikleri AVRUPA SÜPER LİG şimdiden gündeme bomba gibi düştü. İlgili ilgisiz herkes kılıçları çekti savaş başladı.

Para Para Para

İngiltere, İspanya ve İtalya’nın üst seviye takımları şimdilik 12 katılım ile bir lig oluşturduklarını ilan ettiler. Sayılan kulüplere bakınca başarı ve taraftar kitlesiyle ekonomik değerleri ile tüm futbol ekosistemini satın alabilecek güce sahipler. Bu yeni organizasyon ile bu güçlerini daha da artırmak veyi bir ekonomik vaha oluşturmak istemişler. Açıklamalar genelde ekonomik kazanımlar ve harcamaların astronomik seviyelere ulaşması ile daralmış olmalarından olabilir.

futbol

FUTBOL İZLEYİCİSİ NE YAPSIN ?
Özellikle de İngilterenin başını çektiği zenginler liginde küme düşen takımın bir yıllık bütçesi bile bizim büyük klüplerin yıllanmış borçlarını kapamaya yetecek büyüklükte. Bu kadar pahalı olmasına rağmen hem stadlardaki seyirci katkısı hem de naklen yayın geliri yeterli seviyede olacak olmalı ki pandemi olmadan önce her şey yolunda idi. Transfer borsasının özellikle üst düzey oyuncularda anormal rakamlara yükselmesi sürdürülebilir bir ekonomiyi tıkamış da olabilir.
Son gelen haberler İngiltere hükümetinin bu konuda çok katı kurallar ve ülke sınırlarında bu ligin maçlarının oynatmayacağını açıklamasına kadar gitti. Futbol oyunu yüzünden kıyamet koptu, ülkeler ile kulüpler arasında ciddi ciddi kopmalar yaşanacak sanki. Oysa bu konu sadece UEFA ve FİFA nın dahil olması gereken bir konu değil miydi. Hükümetlerin konuyu bir suç ve ceza gibi görmeleri, doğrudan suçlayıcı hedef göstermeleri anlaşılır gibi değil.

Futbol Kime Ait

Futbolun asıl sahibi bence seyirciler, taraf olsun veya olmasın futbolu seven kişiler sürekli iyi futbol, bol gol ve heyecan isterler. Sıkıcı bir maçı kimse seyretmek istemez, tüm alınan prensip kararlarında oynayan takımı kollamak önce golü vermek, yıldız futbolcuyu korumak ve niyet okumak gibi gelişmeye dönük maddeler vardır. Bu konu futbol seyircisinin karar vermesine kadar gidecek gibi duruyor. Bence uluslararası bir oylama ile karar verilmeli, basketbolda nasıl bir EUROLEAGUE var oldu ise benzeri bir yapı futbolda da olabilir. Ben bu konuda evet diyenlerdenim. NE KADAR PARA O KADAR KÖFTE.

http://www.uefa.com

futbol

+ There are no comments

Add yours