5N 1K

3 min read

Ne, Nerede, Nasıl, Neden, Ne zaman ve Kim… Gazeteciliğin haber yapılırken olmazsa olmazları diye bilinir. Haberi okuyan eğer bu soruların cevabını alamıyor ise haber doğru yapılmamış demektir.

Gazeteci mi?

Gazetecilik; araştırmak, merak etmek, incelemek gibi özelliklere sahip gerçeğin peşinde olan ve özellikle haber noktasında katkısız ve saf gerçekleri topluma aktarmak hedefinde olan kişidir. Bu yüzden herkes için önemli ve güvenilir olması gereken kişidir. Ben şahsen çok önceleri gazetede çıkan haberlerin hepsinin doğru olduğunu düşünürdüm. Özellikle de yaz transfer döneminde yapılan haberler en önce baktıklarımızdı. Sonradan öğrendik ki bu haberlerin çoğu ilgi çekmek, gazete satmak ya da sporcuyu gündemde tutmak için yapılan menajer kaynaklı haberler imiş.

news

GAZETECİLİK Mİ? HABERCİLİK Mİ?

“Onuncu Köy” isimli bir köşe yazısı adı vardı, yanılmıyorsam Bekir Coşkun’a ait idi. “Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.” İşte gazeteciliğin var oluş sebepleri gereği ne kadar doğrucu olurlar ise o kadar sevilmez ve zamanla işadamı haline gelen patronların oyuncağı olurlar. Olmak isteyen kendisi bilir ama olmak istemeyen de onuncu köyünü arar durur.

Şu sıralar bırakın patronları filan gazetelerin hepsinin ertesi günü atacakları manşetler bile daha üst bir akıldan geliyor. Gazetecikten çok propaganda organizatörü olarak davranan ve illaki bir tarafa ait olup ona göre haber yapılan bir zamana denk geldik. Üstelik sosyal medya, youtube, twitter gibi internet üzerinden haber yapılan o kadar çok çeşitli kaynak oluştu ki resmen bilgi kirliliği yaşıyoruz. Spor gazeteciliği artık taraf yorumculuğuna dönüştü. Onuncu köyü Youtube olan bir çok eski ya da yeni gazeteci doldu.

3. DALGADA SÖRF

Gerçeğin peşinde

Bazı yürekli ve cesur öyle gazeteciler gördü ki bu ülke canları pahasına gerçekleri söylemekten vazgeçmediler. Umarım ki öldürülen ilk Türk gazeteci olan Hasan Fehmi Bey’den, Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı ve ismini sayamadığım  ünlü ya da ünsüz diğer tüm ölümsüz gazetecilerin yaptıkları işin karşılığını bir gün anlarız. Haberciliğin herkesi memnun etme mesleği olmadığını, doğruluk ve dürüstlükten nasibini almamış birilerini ve onların çıkarlarını mutlaka rahatsız edeceğini bile bile layıkıyla bu mesleği yapmaya çalışanlara selam olsun. 

öldürülen gazeteciler

news

+ There are no comments

Add yours