GAZETECİLİK Mİ? HABERCİLİK Mİ?

3 min read

Gazete; politika, ekonomi, kültür ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için yorumlu veya yorumsuz her gün veya belirli zaman aralıklarıyla çıkarılan yayın şeklinde tanımlanmıştır. Gazeteci ise bu yayın sürecinde yazı yazan, haber toplayan, yazı işlerinde çalışan veya bu gazeteyi yayımlayan kişi olarak tanımlanmış.

gazete

Çalışmak şart mı?

Bugün Dünya Çalışan Gazeteciler Günü olarak belirlenmiş ama bu cümledeki “çalışan” ibaresi kafamı karıştırdı. Çalışmak biz insanların hayatına devam edebilmesi için gerekli asgari parayı kazanmanın bir yolu ancak her çalışan kendi mesleğinde çalışamıyor maalesef. Bir de çeşitli sebeplerle iş değiştirme süreci, sağlık sebepleriyle çalışamamak veya mesleğinde iş bulamamak da mümkün. O sebepten eğer gazetecilik günü ise önemli olan çalışan çalışmayan ayırımını yapmadan bir şeyler yazmak gerek diye düşünüyorum.

ilginizi çekebilir;

DEMOKRASİ

Yukarıda yazdığım tanımından yola çıkarsak gazetecinin var oluş amacı kamuoyuna haber vermek, haber verildikten sonra isterse kendisi ya da başka bir meslektaşı yorum yapma hakkına sahip görünüyor. O zaman kendinde bulduğu sorumluluk, görev veya düşüncelerini istediği gibi söyleyebilir. Bu mantıkla siyaset ve politika da yapabilir buna kimsenin itiraz edeceğini de sanmıyorum.

medya

Patron ne der?

Ama artık bu böyle olmuyor, olamıyor ülkemizde. Asıl görevi olan haber verme işi tamamen askıya alınmış durumda çünkü neyi haber yapıp neyi haber yapamayacağına kendisi karar veremiyor. Üst akıl bir gurup medyayı tamamen eline almış ve her birine ayrı ayrı göreler vermiş durumda, birisi sadece her şeyi iyi imiş gibi gösteriyor, birisi sadece gruba ait haberlerle gündemde tutuyor ve övüyor, birisi sadece yalan yanlış karşı gurubu kötü gösterecek haberler yapıyor ve hatta utanmadan tüm manşetleri bile tek ağızdan yayımlıyorlar. Gazete sahibinin medya patronu olarak isimlendirilmesi bile sektörün sadece ait olduğu patronun çıkarları doğrultusunda haberlerin şekillendiğini göstermeye yetecektir.

İnternet haberciliği

Neyse ki bu çarkın içinde boğulmak istemeyen bağımsız gazeteciler ve internet medyası var. Gazetelerin kağıt baskıları artık haber amaçlı kullanılmayacak hale geldi. Bu arada internet gazeteceliği yapan insanlar olduğu gibi yalan haber yapıp gündem peşinde olan art niyetli kişilerinde olduğunu unutmamamız gerekir. Özetle; Amacınız her ne ise bunu haberi çarpıtarak değil kendi yorumunuz ile yapın cesaretli iseniz çünkü gerçeklerin er ya da geç gün yüzüne çıkmak gibi bir huyu vardır. ÖNCE SAF HABER SONRA KİŞİSEL YORUM.

Bir göz atmak için;

https://www.tgc.org.tr/

gazete

 

+ There are no comments

Add yours