KADIN ♁

3 min read

Dünya kadınlar günü için bazı yorumlarda Amerika’daki bir tekstil fabrikasında grev sırasında fabrikada kilitli kalmaları ve çıkan yangında ölen 120 kadının anısına emekçi kadınlar günü olduğundan bahsedilir. Nereden geldiğinin nasıl olduğunun hiç bir önemi yok aslında çünkü günümüzde nereye bakarsanız bakın gördüğünüz her kadın bir çalışandır, emekçidir, annedir, teyzedir.

Neden

Tarih boyunca siyahi insanlar derilerinin renkleri yüzünden ne yaşamışlarsa ve hala da yaşıyorlarsa bunun bir benzerini de tarihini başından beri kadınlar yaşamaktadır. İnsan yaradılış olarak birbirini tamamlayan dişi ve erkek olarak belirlenmiş. İkisinden birisi olmaz ise insan da olmaz. Erkeklerin şunu asla unutmamaları gerekir ki onları da dünyaya bir kadın getirdi. Ve sırf bu özellik bile kadının beceri ve vasıf bakımından erkekten bir adım önde olduğunu ispatlar. Erkeğin önde olduğu şey fiziksel özellikler ki bu da böyle olmak zorunda çünkü insan bebek iken doğaya karşı savunmasız ve annesiz hayatta kalması mümkün değil. Bu durumda aileyi koruma kollama işi erkeğe kalmış. Kısaca ailenin iş paylaşımı bu şekilde oluşmuş.

eşit
Ama erkekler bu gücü bence yanlış anlamışlar, yanlış kullanmışlar ve hala da öyle kullanıyorlar. Toplumlarda aile bireyleri nasıl yetiştirilirlerse gelecek de öyle şekillenir. Bizim topraklar ataerkil düzende olduğundan erkek çocukları küçüklükten itibaren bu şekilde şartlandırılıyor. O annesini de ablasını da yaşı ne olursa olsun sırf erkek olduğu için korumak kollamak zorunda hatta onların sahibi. Bu şekilde büyüyen erkek eşine de bu gözle bakıyor, daha katı Doğu topluluklarında eş diye bir şey de yok bence, her türlü işe yetişen yatakta da vazifesini yapan çok yönlü bir hizmetçi yerine geçiyor kadın.

ilginizi çekebilir; SAFİYE ALİ

İnsan & İnsan

Bunun önüne geçmek isteyen bir toplum olmayı gerçekten istiyorsak, erkek ve kız çocukları aynı şartlarda aynı kriterlerde ve aynı hassasiyetler ile eşit olarak büyütmemiz gerekir. Erkek çocuk yetişirken ne yapabiliyorsa kız çocuk da aynısını yapabilmelidir. En başta erkek çocuğun kız arkadaşı olabiliyorsa ve bu takdir görüyorsa kız çocuğun da erkek arkadaşı olmalıdır. Ülkemizde namus kavramı sadece kadınlara ait olmayıp hele ki koruyucusu erkekler hiç değildir. Her birey aklıyla kendi namusuna sahiptir ve kendine aittir. Eğer böyle bir kavram varsa ve olacaksa cinsiyet gözetmeksizin erkek de kadın da önce insan olarak eşit sahiplikte olmalıdır. Eşitlik sadece fiziksel özelliklerle belirleniyor olsa idi siyahi erkekler Dünyayı yönetiyor olurdu.
Eşitlik de insanlık da kafamızda başlar kafamızda biter. Bu yüzden yaşarken, çalışırken, ücret alırken, seçerken, seçilirken, yönetirken ve her ne yapıyorsak eşit olmalıyız. BİZLER ÖNCE İNSANIZ VE BU TEMELDE EŞİTİZ. DAİMA.

eşit

8 mart

+ There are no comments

Add yours