ADANA

3 min read

Adana ile ilk kez Üniversiteye İstanbul’dan giderken karşılaşmıştım. Uzun bir yolculuk sonrası otobüsün Pozantı’da verdiği moladan sonra Toros’ların arasından müthiş manzaralar eşliğinde Tarsus sapağına geldik mi Adana’ya geldik varsayardım. Sonrası dümdüz bir yol ve Adana otogarı ile buluşma.

O zamanlar Çukurova dediğimizde aklımıza ilk gelen şehir Adana idi, verimli ve sulak topraklar sıcak iklim ile de buluşunca senede iki üç kez mahsul alınması çok garibimize giderdi. Özellikle pamuk ve yan sanayisi ile önemli bir endüstriyel merkez olmayı çoktan hak ediyordu. Üstüne bir de deniz ulaşımı eklenince Kayseri doğumlu olmasına rağmen Sabancı ailesinin önemli sayıda yatırımlarını Adana’ya yapmış olması tesadüf değil olması gereken durumdu.

 

ilginizi çekebilir; İZMİR

kebap

Dağların Bereketi

Toroslar ve Tahtalı dağlarından gelen Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin bereketli alüvyonları ile yapılan barajlar Adana’nın jeolojik temellerini oluştuyorlar. Sadece ekonomik getirisi değil doğal güzellikleri ve turizme katkısı da yadsınamaz. Nüfus bakımından altıncı büyük şehir olup elverişli toprakları ve konumu göç alma konusuda cazibe merkezlerinden olmuştur.  Tarih boyunca önemli bir merkez olan Adana’nın isminin nereden geldiğine dair muhtelif tezler bulunmakta olup antik Yunan’da Homerus’un İlyada destanının geçtiği şehir olarak kabul edilmektedir. Bölgenin konumu o kadar önemlidir ki Nato üssü olarak buradaki İncirlik seçilmiştir.

Kebabın Adı

İnsanlık tarihi boyunca yerleşim yeri olarak kullanılan bölgedeki insanların ağız tadı da yörenin veriminden payını almakta Adana Kebabı olarak isimlenen şiş kıyma ızgarası ile tüm Türkiye’de yaygın olarak tüketilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu kebabın en lezzetlisi bu şehirde yenilir yanında da yine en lezzetlisi burada yapılan şalgam suyu içilir. Ayrıca sonradan öğrendiğim şırdan dolması da sokak lezzetlerinin en özel olanlarındandır. Her koyundan sadece bir tane elde edilen özenle doldurulan bu yemeğin belgeseli çoktan yapılmış olmalıydı. Aslında belgesel demişken Ülkemizin her köşesinde belgeseli yapılacak ve  gelecek nesillere aktarılacak çok değişik yemek kültürlerimiz mevcut ve hazırda tüm Dünya’ya tanıtma imkanı bulunan platformlar da var iken bu fırsatın kaçırılmaması gerekir.

Adana hakkında belirtmek gereken bir diğer özellikte civardaki yapılan evlerde en az bir oda kadar büyüklükte balkon bulunmasıdır. Yaz aylarında balkonda oturmak bu bölgenin olmazsa olmazıdır. Belki de modern evlerde mangal yapmanın en kolay yeri de balkon olduğundandır. Ama son sözü tekrar hatırlatmalıyım ki “Adana Kebabı” Adana da yenir. 

http://www.adana.gov.tr

 

adana

+ There are no comments

Add yours