EKMEK

3 min read

Bırakın bizim kültürümüzü Dünyadaki tüm kültürlerde buğdayın işlenmeye başlamasıyla bilinen en eski temel besin kaynağı ekmektir. Tarihi açısından bakılınca farklı farklı rakamlar çıkıyor 8 binler 15 binler ve hatta 30 binler gibi yıllar önce hayatımıza girmiş ekmek.

ekmek

Ekmek parası

Bu gıda hayatımızda o kadar önem arz etmiş ki hayatı idame ettirmek için yapılan tüm çalışmalara kısaca “ekmeğin peşinden koşmak” denilmiş. İşyerlerine ekmek kapısı, ekmek teknesi gibi benzetmeler de sıklıkla kullanılmaktadır. Asgari yaşam şartlarını hesaplarken dar gelirli insanlarımızın temel ve en çok tükettiği gıda ekmek olmuştur. Ekmek o kadar alışkanlık yapmış ki bizlerde onsuz yemek sanki eksikmiş gibi gelir. Akşam eve gelirken almam gereken ilk şey olarak aklıma hep ekmek gelir. Evde mutlaka ekmek olmalıdır çünkü istediğin kadar yemek ve gıda olsun ekmek yoksa evde bir şey yok ve aç kalırız gibi hisse kapılırım.

ilginizi çekebilir; OTOMOBİL GİDER Mİ GİDER(!)

Alkol ile arası iyi olan ve özellikle de bira çok tüketen insanlarda nasıl bira göbeği oluşuyorsa ekmeği de fazla kaçıranlarda ekmek veya hamur işi göbeği oluyor. Diyetin ilk kuralı genelde ekmeği kesmek ile başlıyor. Son yıllarda gıdalara eklenen ve bir şekilde ya hacmini artıran ya raf ömrünü uzatan ya da görünümünü değiştiren katkı maddeleri yüzünden ekşi mayalı katkısız köy ekmekleri çok popüler oldu ama ne kadar doğala ve özelliğe kavuşsa da fiyatı da ona göre özel oldu.

ekmek

Askıda olan vicdan

Bizim kültürümüzde ekmek yerde bırakılmaz ayak altına alınmaz ve manevi değeri gereği çok önemsenir. Dar gelirli insanlar bir tarafa tarım sektörünün de ana kalemlerinden birisi olup, fazla sayıda tüketilmesi sebebiyle mahallelerdeki fırın sayısı da oldukça fazladır. Ekmeğin gramajı ve birim fiyatı her sene özel olarak belirlenir. İstanbul ve diğer büyük şehirlerde belediyelerin daha ekonomik olarak imal ettikleri ekmekler dar gelirli vatandaşlara ciddi katkılar sağlamaktadır.

bir göz atın; YEMEK Mİ? BÜYÜMEK Mİ?

Bütün bunlarla birlikte uluslararası düzeyde zor zamanların yaşandığı şu günlerde bile rakip olarak görünen yönetimlere engel çıkarmak adına yapılan her şey tarihe not düşülmekte ise de özellikle ekmek için yapılan tüm siyasi engeller insanların kalplerinde askıda kalacaktır. Kim bilir belki de EKMEK ÇARPACAKTIR TÜM KÖTÜ NİYETLİLERİ.

ekmek

 

+ There are no comments

Add yours