KUŞLAR VE İNSANLAR

3 min read

Geçenlerde Avusturalya kıtasına gelen bir güvercin haberi verildi. Amerika’dan geldiği ve hastalık getirebileceği sebebi ile ya da kanunları gereği yakalanıp öldürülmesine karar verildiği yönünde idi. Oysa ne gariptir ki hayvan insanların olmadığı bir alana inse yaşamaya devam edecekti belki de kim bilir.

kuşlar

Postanız var

Kuşlar da insanlar ile beraber yaşanmaya zorlanılmış ve günümüze kadar bir şekilde birliktelik devam etmiş. Arada sırada kuş gribi sebebiyle isimleri kötüye çıkıyor gibi olsa da esasen her hayvanın olduğu gibi onların da tabiat dengesinde önemli yerleri var. Her canlının beslendiği bir besin zinciri diğer bir canlı var. Bu zincir öylesine gerekli ki aradan bir halka çıkıverse sistem bozuluyor. Biri diğerinin karşılığı, biri olmazsa diğerinin sayısı artıyor, diğeri olmazsa başka birinin sayısı artıyor.

İlginiz çekebilir;

MARMARİS

Tarih boyunca özellikle iletişim amacıyla posta güvercinleri kullanılmış, şimdilerde de o zamanlardan kalan bir alışkanlık olsa gerek güvercin seven bir bağımlı insan grubu var. Şehirlerde bina teraslarında bir şekilde kümesler yapılarak besleniyorlar. Her birinin bizim göremediğimiz ayrı özellikleri var. Taklacılar, renkliler, paçalılar vs vs. bilmediğim bir sürü türü var ve sahip olunan evin etrafında uçmayı ve tekrar evlerine dönmeyi nasıl öğreniyorlar da o sınırsız uçmaktan özgürlüklerinden vazgeçiyorlar anlamak mümkün değil.

uçmak

Uçmak varken

Özel kuşlara karşı özel ilgiler de yok değil. Şahin besleyiciliği ve şahin ile avlanmak bazı orta asya ülkelerinde çok yaygın. Keklik kuşunun da bazı yerlerde özel taraftarları var ama aynı zamanda avcılarında takip ettiği bir kuş. Ama en güzeli kuş fotoğrafçılığı, avlamak yerine onların türlü türlü çeşitlerini fotoğraf kareleriyle yakalamak ve bunu paylaşmak son zamanlarda bayağı bir ilgi topluyor. Evlerimizde sırf güzel ötüyor diye kafeste baktığımız kuşları kanatlarından mahrum etmememiz lazım. Güvercin misali havaya bıraktığınızda uçup uçup yine size dönen bir kuş besleyebiliyorsanız buyrun istediğiniz kadar bakın ama kuşlar uçarlarken ve daldan dala konarak serenat yaparlarken güzeller KAFESLERDE DEĞİL.

Meraklısı için bir göz atın;

http://www.trakus.org

leylek

 

+ There are no comments

Add yours