14 KURALI 14 GÜN

3 min read

Pozitif vaka olmasanız bile temaslı iseniz kural olarak 14 gün izolasyon gerekiyor. Filyasyon ekipleri, aile hekimi vs sizi her gün aramasa da kontrol etmeye çalışıyorlar. İlk vakaların ortaya çıktığı zamanları hatırlarsanız özellikle temaslı olanları bulmak ve onları da karantinaya almak için çabalıyordu sağlık ekipleri.

ilginizi çekebilir;

MESAFELİ SPORLAR

Temaslı Olmak Ne Demek

Bir uzmanın bu konuya açıklık getirmesi, temas ile neyin kastedildiği örneklerle kafamıza sokması gerekiyor. Okulların açılması ile sınıflardaki öğrencilerin pozitif çıkması durumunda kalanlar ile eğitime devam ediyor. Burada temas uygulanmıyor, tıpkı kamu kurumlarında çalışanlar gibi. Aynı odada beraber çalışan bir memurun pozitif çıkması diğer memurların çalışmasına engel olmuyor. E o zaman nedir bu temas? tokalaşmak desen zaten aklı olan bunu uzun bir süredir yapmıyor, sadece aile bireyleri arasında olan temas ise malum hepimizin bildiği.

corona
aşı

14 Gün İzolasyon

İlk günlerde belirlenen temas tespitlerindeki kuralları işletirsek aynı odada belli bir süre beraber oturmak, konuşmak, çay içmek vs gibi işlemler, aynı vasıtaya binmek ve belli bir süre seyahat etmek, kapalı bir mekanda belirlenen sürelerde yemek içmek gibi faaliyetler de temas ise, çok hesap yapmaya gerek yok hepimize 14 gün sıkı bir izolasyon gerekiyor.

14 Gün Kapanma

Ailesinde covid-19 pozitif çıkmayan sanırım kalmadı. Bir şehirde kaç tane aynı soy isimde olan aile varsa, her biri için 1 sayarsak gerçek vaka sayısını tahmin edebiliriz. Kamu görevlisi olanların genelge ve dönüşümlü çalışma imkanlarına göre işe gitmeleri zorunlu bunu kabul edebilirim ama, ülkemizde bu zorunluluğu olmayan, evden çalışma imkanı olan, ekonomik gücü olan insanlar bunu kullanmayıp neden hala lüks arabalarıyla mekan mekan hiçbir şey yokmuş gibi gezerler. Üstelik güya mesafeli ve kapasitesi azalarak çalışacak kafeler ve restoranlarda böyle yapmış bir işletme gördünüz mü? Hepsi aynı masa düzeninde, sadece maskesiz girilmez yazıyor ama içeride oturanların hepsi maskesiz. İyi olanlarında biraz biraz dezenfektanlar var. Alına tedbirler koca bir yalan.

Şimdilerde hastane kapılarında saatlerce kuyruklar oluşuyor. İlla ki bu sıralarda ölüm vakalarının olması mı gerekiyor. Patır patır dökülmemizi mi bekliyorlar? Doktorların hepsi birden 14 gün kapanma istemesi bu yüzden işte, bu kısa kapanmalar bu dalganın DALKAKIRANI olacaklardır. Hükümet bunu yapamıyor ise hiç olmazsa kendi kendine yapabilenler yapmalı. Açıklanamayan sebepler, sıkıntılar devam ettikçe hepimiz kaybedeceğiz.

corona
virüs

Bir göz atın;

https://www.worldometers.info/coronavirus/

+ There are no comments

Add yours