BAŞIN SAĞALSIN

3 min read

Ben dahil çoğu kişi yazının başlığını okuduğunda “başın sağalsın” ne demek diye düşünecektir. Aslında bu günlerde çokça sık kullandığımız “başınız sağolsun” deyiminin orijinal hali imiş. İnternette aratınca şaşırtıcı ama aynı zamanda mana dolu karşılığına da ulaştım.

Başın Sağalsın

Anadolu Türkçesini erken dönemlerinde “baş” kelimesinin yara anlamı da varmış. Erozyona uğrayarak “sağ olsun” şekline dönüşen kelimenin aslı ise “sağalmak” yani iyileşmek geçmek demekmiş. Bu durumda “başın sağalsın” demek “yaran şifa bulsun ve acın dinsin” anlamında bir temenni ve teselli ifadesi oluyor.
Başın sağ olsun dediğimizde de aslında taziyede bulunuyoruz ama esas manasını bilince şimdi daha anlamlı geliyor. Bu yazımı durup dururken yazmadım. Esasen Atatürk için bir yazı hazırlamak üzere iken ailemizin büyüklerinden Mehmet Ali GÜNEŞ’in vefat haberini aldım. Aklını kullanan, yüzü hep gülen güzel bir insan tanıdık.
İlginizi çekebilir;
GELECEKTEN NE BEKLİYORSUN?

Ölmek Ne Demek?

Biliyor musunuz yanında iken sizi güldüren ve mutlu hissettiren bir tanıdığınızı kaybetmeniz daha acı verici oluyor. Biliyorsunuz hepimiz bir gün bu dünyadan terk-i diyar edeceğiz. Ama bunu bilmiş olmak gerçeği hafifletmiyor. Öbür dünya ile ilgili tüm bilgimiz de teoriden öteye gidemiyor. Haberleşme yok, benzetmeler var, yazılanlar var kısaca neye inanıyorsan ona göre beklentin var. Umarım herkes beklentisine göre bir öbür dünya ile karşılaşır ve mutlu olur. Ölüm kelimesinin karşılığı biraz karamsar gibi kalıyor bence. Sanki başka bir kelime mi bulsak diye düşünüyorum. Aslında bizim yaşam dediğimiz soyut bir gerçeklik ve zihinsel olarak nasıl hangi yaşta hissediyorsak o yaştayız ya, bedenimiz olmasa da o hep var olacak gibime geliyor benim.

Yalan Dünya

Tek gerçek budur. Bu dünya yalan dünyadır. O yüzden tüm dünyanın tapusunu senin üzerine yapsak ne yazar. Kısacık ömrümüzde yalan dünyanın yalan cennetlerine sahip olmak uğruna kıçımızı yırtmanın bir anlamı yok. Hele ki başkalarını yok sayarak, zayıfı ezerek, hak ve hukuku sadece kendimizde görerek, paraya taparak, insanlığımızı, onurumuzu ve şerefimizi kaybetmeye değmez usta… Çünkü YALAN DÜNYA

Dünya;

https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya

+ There are no comments

Add yours