NİKAH

Nikah, birlikte yaşamaya karar vermiş iki insanın hak ve hukuk karşısında söz sahibi olabilmek üzere en az iki şahit ile resmi görevlinin nezaretinde imza altına alınan resmi anlaşma olarak tarif edilebilir.

Evlilik sözleşmesi ise evlilik öncesi veya evlilik sırasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşme genellikle evlilik birliği içindeki hak ve sorumlulukları, mülkiyet durumunu ve boşanma durumunda nasıl bir yol izleneceğini belirler. Ayrıca, mal rejimi, miras ve çocukların velayeti gibi konuları da kapsayabilir.

Özgür İrade

Nikah sürecinde nikahı kıyan memurun üç aşağı beş yukarı söylemek zorunda olduğu ifadeler var; öncelikle evlenmek isteyen kişilerin kimlik tespitini kendi sesleri ile yapar. Resmi anlamda evlenmeye engel bir durum olup olmadığının tespiti yapılmış ve artık masaya gelinmiştir. Sonra da şahitler ve davetliler huzurunda “Hiç kimsenin baskısı altında kalmadan kendi rızası ile evlenmeyi kabul edip etmediğini” sorar. Bu kısımda kafa sallamak, kaş göz işareti yapmak, hı hı demek vs geçerli değildir. Doğrudan duyulabilecek şekilde sözlü beyanını ilan etmek gerekir.

SEVGİLİLER GÜNÜ

Bu sırada kimin daha yüksek sesle söylediği, heyecanı, sesinin tonu ve bir de eşinin ayağına basmanın eğlenceli bir gelenek olmaktan öte bir faydası yok. Ortalama bir nikâh 15 dakikayı geçmez, büyük şehirlerde kalabalık ilçelerde yarım saatte bir olacak şekilde randevu programı yapılır. Nikah sonrası tebrik, takı ve fotoğraf çekimi daha uzun sürer. Tabi böyle bir günde kıyafetlerin olabildiğince farklı ve özenli olması beklenir. Yaşadığımız ekonomik şartlarda evlilik maliyetleri o kadar uçuk kaçık hale geldi ki bırakın düğün yapmayı ve balayına gitmeyi, kız isteme söz ve kına gecesinin bir paket halinde yapılması bile beklenir.

Düğün için davetlilerin getirdiği para ve mücevherat özellikle varsa düğün masrafı yoksa balayını karşılaşması da diğer bir beklentidir. Ama bütün bunların yanında evlenen çiftin nikâhta keramet vardır diyerek, yeni bambaşka bir  hayata başlayacaklarını düşünmeleri de bugünün akılda kalan hatırası olarak kalacak olmasıdır. Nikahın kendisi bir sözleşmedir ve tarafları bağlar tıpkı dedikleri gibi, iyi günde kötü günde, hastalıkta sağlıkta…

GOOGLE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir