18 MART

3 min read

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, 1. Dünya Savaşı içerisinde zamanın en büyük İngiliz donanmasına ve Dünya’nın dört bir tarafından getirilen askerler ile yapılan kara  harekatına dur diyen kahraman Türk Askerlerinin destanıdır. Kuşkusuz bu büyük askeri başarının komutanlarından biri de Gazi Mustafa kemal ATATÜRK’TÜR. Özellikle Anafartalar’da kurşunu biten askerleri süngü taktırıp geri döndüren ve düşmanın durmasına sebep olarak zaman kazandıran çok kritik müdahalesi ile savaşın seyrini değiştirmiştir. 

Bu savaş göğüs göğüse ve her iki tarafında çok insan kaybı yaşadığı tarihin ender görülen çatışmalardan biridir. Düşman donanması ve silah gücünün yanında karada mevzilenen topçular ve bir de Nusrat Mayın Gemisi. Topçu deyip geçmemek lazım çünkü Çanakkale Boğaz’ı öyle elini kolunu sallayıp geçecek kadar geniş te değidir savunmasız da. Onbaşı Seyit gibi örnekleri bulunan ve atışlarında oldukça başarılı olan Türk topçuları İtilaf Devletlerinin donanmasına büyük kayıplar verdirmiş, Nusrat Mayın Gemisinin bir gece önce döşediği mayınları fark edemeyen ve doğrudan bunlara çarpan savaş gemileri ile kabusu yaşatmışlardır.

Kale Çanakkale

Savaşın tüm seyrini yazdığım bir kaç paragraf ile anlatabilmem elbette mümkün değil ama bu konuda yapılmış onlarca belgesel ve filmlerden birisini izlemiş olmalısınız. İzlememiş iseniz mutlaka izlemeli ve imkanın olanın da Gelibolu Yarımadasında bulunan savaş müzesini, halen yerlerinde bulunan siper ve mevzileri ziyaret etmelisiniz. Çanakkale Boğazı girişinde Gelibolu tarafına baktığınızda bir Mehmetçik gravürü ile birlikte şu yazıyı okursunuz; “Dur yolcu bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir.” Bu söz aynı zamanda milli şair Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşında söylediği yerdir;

Bastığın yerleri “toprak!” diyerek geçme, tanı!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır atanı;
Verme, dünyâları alsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ?
Şühedâ fışkıracak, toprağı sıksan şühedâ!
Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.

VİKİPEDİA

Bu ülke, tarih boyunca eşi benzeri görülmemiş saldırılara uğramış kendinden sayıca daha güçlü ordulara karşı vatan ve özgürlük sevdası uğruna gözünü kırpmadan canını veren yiğit insanlarn eseridir. Bizler bu yaşananların onda birini bile yaşamadık, kurulan yeni Türkiye Cumhuriyeti ve onun ilkeleri sayesinde yaşamaya devam ediyoruz. O yüzden bunun kıymetini bilelim Ortadoğu sınırımızda yaşananlar önümüzde iken kanla aldığımız toprakları para ile kaybetmeyelim. Ekonomimiz nasıl olursa olsun para kaybedebilir ve aç kalabiliriz ama VATANSIZ KALAMAYIZ.

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK 

+ There are no comments

Add yours