ÇİZGİ FİLM

3 min read

Çizgi film tüm çocuklar için apayrı yeri olan bir hikaye. Bu eskiden de böyle idi şimdi de öyle. Özellikle televizyonun hayatımıza girmesiyle başka bir boyut kazandı. Benim annem ve babam için televizyon çizgi filmleri hiç ilgilerini verilmesi çünkü o zamanı kaçırmışlardı. Aslında şimdikii zamana geldiğimizde de bizim kaçırdığımız veya izlemediğimiz başka çizgi film var.

Televizyon olmadan önce gazetelerdeki çizgi roman hikayeleri, ya da haftalık mizah dergileri çizgi kahramanlar ile dolu idi. Bunun yanında çocuk iken harçlığımın yetmediği; Teksas Tommiks, Zagor ve Kızıl Maske gibi çizgi roman kitapları yayınlanıyordu. Ebeveynler nedense pek sevmez, sakıncalı filan sandıklarından olsa gerek sanki gizli gizli okuyorduk.

SİNEMA

Televizyonun yavaş yavaş evlere girmesi ile komşu da bile olsa bazı filmler birlikte izleniyor çocuklar evlerine dönmek istemiyorlardı. İlk televizyon çizgi filmleri bugüne bakınca aslında çok dandik idiler ama o zamanın büyüsü ona yetiyordu.

Diziden Filme

İlk TV çizgi filmleri 1928’de başlamıştır. “Felix the Cat” ve “Mickey Mouse” gibi karakterler, televizyonda ilk kez o dönemde yayınlanmaya başlamıştır. Ancak, ilk öncü televizyon çizgi film serilerinden biri 1950’lerde “Crusader Rabbit” adlı yapımla ortaya çıktı. Bu, Amerikan televizyonlarında haftalık olarak yayınlanan ilk çizgi film serisi olarak kabul edilir.

 

Türkiye’de popüler olanlar arasında; Wikingler, He Man, Heidi, Uçan kaz, Arı maya, Jetgiller, Red Kit, Temel Reis, Şirinler, Taş Devri, Ağaçkakan Woddy, Casper, Ayı Yogi, Atom Karınca, Pembe Panter, Tom ve Jerry, Mickey Mouse, Bay meraklı, Sinbad, Alaaddin, Değerli Köpek, Bugs Bunny, South Park, Duffy Duck, Tazmanya Canavarı, Hızlı Gonzales, Road Runner, Tweety gibi benim bildiklerimi sayabiliriz. Tabi ki bu sektörde de günümüzde pek çok yeni çizgi kahramanlar da yaratıldı ve çok ünlü oldular buraya yazmadıklarım ben bilmediğimdendir. 

İlk çizgi film, 1906 yılında Fransız sanatçı Émile Cohl tarafından yapıldı. Bu film, “Fantasmagorie” adını taşıyor ve animasyon türünün öncülerinden biri olarak kabul ediliyor. İlk animasyon ise genellikle 1906 yılında James Stuart Blackton’un “Humorous Phases of Funny Faces” adlı filmi gösterilir. Bu film, çizimlerin hareket ettirilerek animasyon oluşturulmasında önemli bir adımdı. Çizgi film adı ile başlayan ve sonradan adı animasyon olan sektör artık o kadar yerleşik ve kalıcı bir kültür oluşturdu ki günümüzde Oscar içerisinde ödül alan bir branş oldu. Uzun yıllardır biz büyükler için de animasyon filmler yapılıyor bu konu sadece çocuklar için olmaktan çıktı başlı başına bir hayagücüne dönüştü.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours