POŞET

3 min read

Büyük şehirlerde yaşarken öyle etrafta büyük boşluklar, yeşil alanlar, tarlalar vs göremezsiniz. Ama küçük bir şehire gelmiş iseniz mesela Kırklareli gibi, şehir merkezi sınırlarından çıkmanız araba ile en fazla 10 dakika sürer. Bu şehre özel hemen ekip biçilen tarlar başlar ama bir de sahipsiz alanlar vardır onları görünce hemen anlarsınız. Nasıl mı? Poşetlerden, sanki alana özene bezene poşet ekmiş gibi manzara görsel karşılar sizi. sadece bu tip yerlerde de değil rekreasyon alanlarında, sahipsiz sahillerde de durum aynıdır. Ortada ciddi bir poşet patlaması var.

 

Bütün bunları görünce en büyük poşet tüketimi olan marketlerdeki poşet fiyatlarını alamayacakları kadar fazla bir rakama çekmek ve pazarlardaki bedava kullanımı yasaklamak lazım. Aslında tamamen yasaklamak lazım demem geliyor ama onun yerini hemen alabilecek başka bir ürünü de düşünmek lazım. Eskiden kullanılmış gazetelerden yapılan kesekağıtarı vardı. Tüm aldıklarınız önce kesekağıdına sonra da ipten imal edilmiş filelere konurdu. Şimdilerde gazete tüketimi bile bitmek üzere iken bu sefer de kese kağıdı için bilmem ne kadar ağaç tüketilir.

7. KITA VAR MI YOK MU?

En az üç dört kere geri dönüşüm evresine girebilecek düzeyde bir malzeme ile bu konuya el atmak lazım. Daha önce de yazmıştım Büyük Okyanusta neredeyse bir kıta sayılabilecek kadar büyüyen bir atık birikimi mevcut. İnsanların bu çürümeye ve kirletmeye şahit olabilmeleri için okyanusa kadar gitmelerine gerek yok, herhangi mesire alanı veya sahillere gitmeleri yeterli. Gerçi İstanbul’un refüj boşluklarında ve döner kavşaklardaki yeşil alanlarında o kadar araba egzosu içerisinde piknik yapıp temiz hava aldıklarını sanan insanlardan  bir bilinçlenme beklemek de benim hayalperestliğim.

Pazar Arabası

Pazara giderken kullanılan tekerlekli arabalar çoğunlukla taşıma kolaylığı için kullanılıyor. Yani bir çok poşetli ürün bu çantalarla taşınıyor. Marketlerde ise meyve sebze hariç hemen hemen tüm ürünler zaten paketli iken bir de grup grup poşetlere konuyor. Biz ciddi ciddi verimsiz ve doğa düşmanı gibi davranıyoruz. Oysa bir çok insan ne yaptığının farkında bile değil olan bitenin. Bence poşet yasaklanıp yerine çok fonksiyonlu uygun bölümleri olan alışveriş çantaları veya alışveriş arabaları çok verimli olabilirler. Şimdilerde bez ya da poşet olmayan büyük torbalar da istenirse daha yüksek ücretlere marketlerden alınabiliyor ama her seferinde bunlardan almak her kesime hitap etmeyebilir. 

Bana göre bir yasaklama şart ama bunu idrak edecek bir yönetim beklerken çok zaman kaybedeceğimiz, poşet fiyatlarına zam yapmayacaklarını bir iyilikmiş açıklamalarından belli değil mi?

GOOGLE

 

+ There are no comments

Add yours