ORGANİK

3 min read

Organik kelimesi çeşitli bağlamlarda farklı anlamlar taşıyabilir, ancak en yaygın kullanılan anlamı doğal veya biyolojik olarak üretilmiş olan şeyleri ifade eder. Organik ürünler, kimyasal gübreler veya pestisitler yerine doğal yöntemlerle yetiştirilen ürünlerdir. Ayrıca, organik kelimesi biyolojide ve kimyada karbon temelli bileşikleri ifade etmek için de kullanılır.

Lüks Pazar 

Bu organik meselesi çok sıkıcı bir hal almaya başlamadı mı sizce de? Bir kere organik bir ürün yetiştirebilmek için üretilen tarlanın da organik kalmış olması, herhangi bir kimyasal ile temas etmemiş olması gerekir. Böyle bir yer kaldı mı? Diyelim ki var ve öyle bir yerde organik tarım yapmak istediniz, doğal olarak doğal gübre kullanmanız gerekecek ki bunlar da hayvanlardan elde edildiğine göre bu sefer bu hayvanların da doğal besleniyor olması gerekecek. Diyelim ki gübre olmadan tamamen doğal olmasını istediniz, o zaman sadece su verdiniz, başka? Yani siz organik ürün elde etmek için ekstra ne yapıyorsunuz da fiyatlarınız diğerlerinden yüksek? Bitkisel doğal ürünler kullanılarak ilave kimyasal içermeyen ürünlerin daha ucuz olması beklenmez mi? Bir şeye ilave katkı ve fabrikada üretilen herhangi bir şey eklemiyor iseniz daha az harcama yapmış olursunuz. Ama yok durum öyle değil ilk önceleri piyasada az bulunduğu için, sonraları tüketici almaya mecbur olduğundan bir de bu ürünler yüksek profilli insanların daha çok tercih ettiğinden şişirilmiş fiyatlar ile ciddi bir pazar oluşturuldu.

PESTİSİT

Sertifikasyon meselesi ise üreticinin keyfine bırakılmış. Olanı da var olmayanı da ama herşeyi ile organik sürdürülebilir bir üretim mümkün müdür emin değilim. Tamam sertifika almış olabilirsiniz de ilk ürettiğiniz ile son ürettiğiniz ürün aynı mı?

Özellikle bulaşık ve çamaşır deterjanı ile diğer temizlik malzemeleri doğrudan insan vücudu ile temas halinde olduğundan, dokunulması bile zarar verebilecek çarpı işaretli, elinize, gözünüze temas etmeyin ikazı olan ürünler evlerimizde yıllarca kullanıldı. Bizler uzun süreden beri bu kimyasalları aldık ve çeşit çeşit hastalıklar ile karşılığını bulduk. Bunu hayatın doğal akışı sanıyorduk ama gelin görün ki aslında doğal değilmiş.

YEMEK VE ÖTESİ

Bugün hemen hemen her ürünün iki versiyonu var neredeyse. Biri normal diğeri organik. Yaşadığımız dönemin de iki tip insanı var artık, biri yoksul diğeri zengin. E doğal olarak ürünlerin ne olduğu belli olmayanı yoksullara organik olanları da zenginlere hitap edecek. Sık sık haberlerde duymaya başladığımız gibi; Avrupa’ya ihraç edilen bazı tarım ürünlerinde zararlı madde tespit edilip iade ediliyor. İade edilen bu ürünler nasıl bir süreçten geçiyor siz de merak etmiyor musunuz?

Biz insanların organizması pek çok mikrop, bakteri ve virüslerle birlikte yaşayabilecek derecede bağışıklık karakterine sahip. Ancak sonradan insan eli ile üretilmiş yapay bileşimlere karşı savunmamız yeterli değil. Ne garip ki bizim başımıza ne geliyorsa yine bizden geliyor kendimiz ediyor kendimiz buluyoruz.

tarım ve orman bakanlığı

+ There are no comments

Add yours