PAMUKKALE

3 min read

Pamukkale, Türkiye’nin güneybatısında bulunan bir doğal güzellik ve tarihi alan olarak ünlüdür. Denizli sınırları içerisinde merkeze 20 km mesafededir. Pamukkale adı “pamuk gibi kale” anlamına gelir ve bu ismini beyaz traverten teraslarından alır. Bu teraslar, yüzyıllar boyunca yer altındaki sıcak termal suların yüzeye çıkması ve minerallerin birikmesi sonucu oluşur. Ziyaretçiler bu suların içinde yüzebiliyor ve terasların üzerinde yürüyebiliyor. Tabii ki bazı şeyler ücreti karşılığında.

Bu güzellik o kadar çok ziyaretçi almış olmalı ki artık eskisi kadar beyaz olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca şunu da sormak gerekir ki insanlar bu travertenlerin üzerine basmak zorunda mı. Yakından görmek isteyenler için ilave bir platform ya da lift gibi birşey yaparak (tabii ki bunu yaparken de zarar vermemek gerek) bu doğal güzellik korunabilirdi. Bir de söylemeden geçemeyeceğim konu bu bölgede verilen yiyecek içecek servisi o kadar pahalı ki sadece turistler için uygun görünüp yerli ve dar gelirli için akıllara zarar. Böyle giderse -ki o gittiğimiz yere varmak üzereyiz- bu ülke sadece zenginlerin zevk alıp insanca yaşayabildiği diğerlerinin ise köle olarak ancak hayatta kalabildiği bir yer olacak.

http://www.google.com

Pamukkale ayrıca antik Hierapolis şehrine ev sahipliği yapar. Hierapolis, Roma dönemine ait bir antik kenttir ve kalıntıları hala görülebilir. Bu arkeolojik sit alanı, tarihi ve kültürel öneme sahiptir. Bu bölgeye sadece Pamukkale için değil devasa bir antik kent alanını görmek için de gidilir. Benim tavsiyem dinç olduğunuz bir gün, bol su ve full bir batarya ile alana gitmeniz.

Turizm ülkemizin doğal bir kaynağı, üstelik büyük bir kısmı için öyle aşırı bir yatırım yapmaya da gerek yok. İyi bir organizasyon, kapsamlı bir koruma, değerlerimize sahip çıkma ve en uygun değeri karşılığı gelir elde etme. Bir kere eserlere günlük bir ziyaretçi sayısı belirlenmeli, zarar verenler kirletenler, kurallara uymayanlar yüksek ceza ve gerekirse sınır dışı edilmeli. Bakınız Ayasofya’nın durumu, müze iken nasıldı şimdi ne oldu. Bir siyaset uğruna kontrolsüz açıldı ve şimdi kapısına kadar yediler zarar verdiler. Tekrar için bir bakıma gireceğine dair söylentiler var.

Pamukkale, doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve termal sularıyla ünlü bir turistik cazibe merkezidir ve Türkiye’nin önemli turistik bölgelerinden biridir. Diğer güzelliklerimiz gibi burasının da kıymetini bilmeli korumayı başarabilmeliyiz.

TURİZM

+ There are no comments

Add yours