TDB

5 min read

Türkiye Deprem Bildirimi kısaca TDB, 2018 Ağustos ayından beri Twitter da hesabı bulunan bir grup insanın oluşturduğu deprem bilgilendirme platformu. Malum biz bir deprem ülkesiyiz ve çeşitli periyotlarla çeşitli bölgelerimizde yıkıcı felaketler yaşıyoruz. Böyle olunca bununla yaşayabilmek ve hazır olmak adına her türlü bilgiye aç bir toplumuz. Bu konuda ciddi bir zaafiyetimiz var, özellikle deprem olduğu zamanlar hepimizin ilk aradığı şey konunun uzmanından bilgiler almak ve bir sonraki olası depremin nerede olabileceğini öğrenmek.

Gerek basın yayın gerekse internet medyasının sayısal olarak artması deprem konusunda yeni ve çeşitli uzmanların hatta astrologların bile popülaritesinin artmasını sağladı. Bu sayısal artış öte yandan nitelik kaybına da sebebiyet verdi. Toplumun bu ilgisini reklama ve dolayısıyla paraya çevirmek isteyen kimi art niyetli dezenformasyon sahipleri de ortaya çıktı. TDB ise bütün bunlardan farklı olarak yapay zeka destekli bir yazılıma sahip olduğunu açıkça ilan edip diğer uzmanlardan daha iddialı, hızlı ve güvenilir bir platform olduğunu söylüyor. Sadece bununla da kalmayıp özellikle sosyal medyadaki sahte ve kopyacı bir çok hesap ile mücadele de ediyor.

DEZENFORMASYON

Yapay Zeka

Ben de bu platformu takip eden kişilerden biri olarak TDB hakkında bazı şeyleri paylaşmak, bazı şeyleri önermek, bazı şeyleri de kamuoyuna iletmek istiyorum. Bir kere ilk gözlemim şu ki bu insanların ekonomik imkanları kısıtlı, özellikle deprem sonrası gece gündüz mesai harcayan bir avuç insandan bahsediyoruz. Üstelik veri sentezi ve olasılıklar konusunda çok yüksek başarıya sahip bir yazılıma sahip olmalarına rağmen bekledikleri ilgiyi ve desteği görmeyen bu platformun en büyük sıkıntısı, emek hırsızı bazı tiplerin TDB’nin çalışmalarını kendilerininmiş gibi kullanmaları. Oysa TDB’nin yaptığı SOURCE isimli yazılım belki de göle atılan ilk taş, kim bilir o çember dalgalar gittikçe büyüyecek ve çok geniş bir alana yayılacak, her yere ulaşacak. Kısıtlı imkanlar ile bir yandan ürünü geliştirmek, bir yandan ürünü kullanmak ve esas olan bilgiyi korumak çok kolay bir iş değil.

A.I.

Cep Telefonu Her Yerde

Özellikle Twitter gibi sanal bir gerçeklik içerisinde at izi ile it izi birbirine bu kadar çok karışmışken, bir topluluk oluşturmak mümkün olmadığından telegram uygulaması üzerinden kontrol edilebilir bir kanala sahip olan TDB bana göre yine de istediği verimi alamıyor. Bir yandan yazılımı geliştirmek, bir yandan da insanlarla birlikte tanınarak büyümek bir arada olamıyor. Herkesin bir hayatı, işi, meşkalesi, zevki, inancı ve kendince bir aklı var. Hepsini tek tip yapmak, aynı düşündürmek ve aynı şeyleri yaptırmak hem imkansız hem de doğru değil, ayrıca bu bir şirket de değil. Benim bu konuda çözüm önerim ki bunu daha önce teklif etmiştim; SOURCE APP mobil uygulamasını resmi ortaklık üzerine ortaya konulan sermaye ile bir firmaya yaptırmak. APP’in daha çok indirilebilir olması için tek seferlik cüzi bir ücretin bir kısmı da uygulamayı yapan firmaya kalabilir. Ya da yazılımın temeli ve gideri o kadar iyi anlatılabilir ise ücret biraz daha yüksek olup yazılım firmasına ciddi bir oranda ortaklık teklif edilebilir. Yazılım ne kadar iyi olursa o kadar yayılır ne kadar çok satın alınırsa herkes o kadar kazanır. TDB’nin Twitter’da yaklaşık 30B takipçisi var ve sadece üçte biri uygulamayı 1$ bedelle alsa bile vergiler ve diğer masraflardan sonra herkesi kurtarır. Bu durum ticari bir kaygı olmaktan çıkar belki de insanlık için büyük bir adım olur. Yaşanan sorunların tek anahtarı bence mobil uygulamanın bir şekilde hayata geçirilebilmesi.

SOURCE A.I. 

Benim bu yazım kendi sitemde ne kadar okunur, kimin dikkatini çeker bilmem ama umarım yakın bir zamanda mobil aplikasyon yapan bir firma ya da bir kişi gelecek vadeden bu yatırımı görür ve herşey bir anda değişiverir. Lisans ve marka tescili dahil herkesin ve en önemlisi tüm insanların kazandığı bir geleceği hep birlikte yaşarız. Unutmayın yapay zeka öyle yada böyle artık hayatımızda, hemen hemen her sektörde de kendine yer buldu bulmaya da devam edecek. Açalım ufkumuzu, genç ve yeni çağın akıllı insanları ile yapay zekanın düşünme gücünü birleştirerek hepimiz için kullanalım.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours