SOURCE A.I.

3 min read

5 Haziran 2022 de A.I. yazımı yazarken hiçbir makinenin insanın yerini almasını zaten beklemiyordum. Tesla ve benzeri şirketler bir süredir akıllı otonom sistemleri zaten yapıyorlar ama açıkçası ülkemizde böyle bir oluşumun da yakın zamana kadar olacağını hiç düşünmemiştim. Tam olarak ne zaman denk geldik, hatırlamıyorum ama Twitter ve Telegram ikilisi sayesinde çok enteresan bir topluluk ile karşılaştım. TDB

A.I.

Türkiye Deprem Bildirimi isimli bir grup insan bıkmadan usanmadan çalışacak ve büyük bir emekle kendilerine ait bir yazılımı yapay zeka destekli bir uygulamaya dönüştüreceklerdi. Adını “source” olarak belirlemişler ki Türkçe karşılığı “kaynak” anlamına geliyor. Toplum olarak yeniliklere pek açık olmadığımızdan mıdır nedir bilinmez yeterince ilgi görmemişler. Böyle olunca onlar da sınırlı sayıda üye ile yola devam etme kararı almışlar. Aslına bakarsanız ben yeni üyelerden sayılırım. Bu kısa süre içerisinde SOURCE A.I. hakkında birşeyler yazıp paylaşmanın herkese bir katkısı olur umarım.

 

Biliyorsunuz ülkemiz genel olarak gelişmekte olan ülkelerden olup bu konuda sürekli bir istikrar yakalayamadı. Bir çok konuda yaşanan teknolojik gelişmeler ve yeniliklerin ilk durağı değiliz, bazı şeyler bize sonradan gelir. Bu açıdan bakılırsa SOURCE A.I. çok önemli bir ilk olmuş olabilir. Özellikle deprem gibi uzun yıllar süren periyotlar içerisinde gerçekleşen bir yer kabuğu hareketini bir kaç gün önceden %95 doğruluk yüzdesi ile tahmin etmek paha biçilmez. Neden mi;

Benim aklımın erdiği ve yaşadığım en büyük deprem olan 1999 tarihinden sonra zemin ile ilgili mühendislik dallarından onlarca uzman hiç bir depremin büyüklüğü ve yerinin önceden bilinemez olduğunu söyleyip durdular. Ayrıca sürekli bir fikir ayrılığı, sürekli korku yada o kadar konuşup hiç bir şey söylememek gibi özellikleri de var. En yakın tahmin eden 20 – 25 yıldan başlar, bölgede yaşanan her deprem sonrası fikir değiştiren bir ortam varken SOURCE A.I. hiç olmazsa tutarlı, bilimsel ve istatiksel veriler ile apayrı bir yerde duruyor.

Biz bir grup insan da henüz beta aşamasında bile olsa böyle bir yapay zekayı bulmuş isek şimdilik yaptıklarından fazlasını zorlamak yerine onu geliştirmeye destek olmalı hiç birşey yapamıyor isek en azından köstek olmamalıyız.

KANDİLLİ RASATHANESİ

 

+ There are no comments

Add yours