AR-GE

3 min read

Araştırma Geliştirme kelimelerinin ilk iki harflerinin yan yana yazılması ile oluşmuş ARGE kelimesi, özel teşebbüste pek çok büyük firma için en önemli departmanlardan birisi olmuştur. Aslında geleceğini iyi planlamak isteyen şirketler piyasa koşullarında bir adım önde olmak için buna mecburlar.

ARGE demek beyin fırtınası demektir. İşini iyi yapan, aklını iyi çalıştıran, ufku açık ve hayal gücü olan insanları bir arada bulundurmaktadır. Hayal gücü demişken belirtmeden geçemeyeceğim bir Einstein söylemi var; “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir” Belki de Dünya’nın en zeki adamı asıl önemli olan şeyin ne olduğunu söylemiş zamanında ama biz yeterince dinlenmiş miyiz sizce?

İHTİSAS

Seçmece

Hepimiz biliyoruz ki beynimiz çocukluk çağından başlayarak belli bir büyüklüğe gelene kadar çok verimli ve üretken iken bir süre sonra bu özelliğini kaybetmeye başlıyor. Özellikle belli bir iş dalında temel eğitimi almış bir beyin bence kapasitesinin zirvesinde demektir. Bu şu demek; bir ARGE bölümünde sadece deneyim değil, eğitimini yeni tamamlanmış insanların da önemli sayıda olması gerektiği. Ancak gelin görün ki çok önemli üniversitelerin yüksek puanlı mezunları dışında pek çok firma deneyimsiz kişilerle çalışmak istemez. ARGE bölümlerine iş alımlarında nasıl bir seçim yapılıyor bilmiyorum ama bu işte bir gariplik olduğu kesin.

DEZENFORMASYON

Kamu sektöründe ise işler daha da garip bir durumda. Yeni mezun olmuş ve yeni ataması yapılmış bir personel ilk yıllarını adaptasyon ile geçirmek durumunda, kamunun yeni birşeyler peşinde olduğu hemen hemen hiç görülmemiştir. Onlar sadece stratejik davranmayı, idarecilerin yapmak istediklerini veya yapmamak istediklerini bilmemizi isterler, bir de işin mevzuat boyutu var ki çoğu zaman ARGE yapmanın en büyük engeli konumundadır. Kısaca beyin fırtınası yapmak istense bile bunu yapacak beyin mutlaka yönetici pozisyonunda olmalıdır aksi pek düşünülmez.

Bilgi Çağı

Ancak geldiğimiz yüzyılda bu durum için başka alternatifler de geliştirildi. Özellikle internetin avucumuzun içine sığacak kadar yaygınlaşması ile hemen hemen her nerede her yaşa hitap edebilecek bir ortam oluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bunun için bir uygulama oluşturdu; adı İSTANBUL SENİN, yaşanılan şehre aidiyet duyulması ve katkıda bulunulması için “SÖZ SENİN” bölümü de eklendi. Böylelikle İstanbul’a ilişkin herhangi bir fikri olan her kim isterse buradan belediyeye ulaşabiliyor. Bu uygulanabilir ise tüm şehir bir ARGE departmanıdır aslında.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours