GÜRÜLTÜ

3 min read

Gürültü kavramı o kadar zor ve subjektif ki birisinin zevk aldığı sesler diğerine gürültü gelebiliyor. Müzik dediğimiz şey de farklı enstrümanlar ile farklı dokunuşların harmanlanmış hali değil mi? Kimine saz kimine davul zurna az.

Gürültü Yapma

2010 yılında Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı ve yerine “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği” olarak yenisi yapıldı. İlk yayımlanan yönetmelik ile yeni yapılacak binalarda ses yalıtımının akustik raporu veya projesi yapılması kuralları getirildi. Aradan geçen süre zarfında bu durum henüz tam olarak kanıksanmış olmasa da yeni hali ile çıkan yönetmelik eskisinden daha çok gürültü çıkarak gibi duruyor.

GOOGLE

Gürültü kaynaklarından bazılarını sıralamak gerekirse; bir otomobilin (büyük çoğunlukla Doğan görünümlü Şahin) her tarafına ses sistemi yapıp tüm mahalleye arabesk dinletmek, bir spor müsabakasında taraftarın çıkardığı uğultu ve tezahürat, (en yüksek desibel değerini yakalayan Guinness rekorlar kitabına giriyor) bir okul bahçesindeki çocukların teneffüs arasında çıkardıkları ses toplamı, üst katta yaşayan yetişkin olamamış çocuklar veya bireylerin yaptıkları koşuşturma ve titreşim, seçim zamanı siyasi partilerce yapılan propaganda çılgınlığı, caddeden geçen motorlu taşıtların yaptığı ses ve özellikle gürültü çıkarmak amaçlı egzoz taktıran aymazların yaptığı sesleri sayabiliriz. Belki daha az rastlanan ama bir diğer gürültü de yeterince iyi yalıtılmamış binaların iç duvarlarından gelen her türlü insan sesleri.

TÜRK SANAT MÜZİĞİ

Bu yönetmelik özellikle kulak ve sinir sağlığı açısından yapılar için ses geçirgenliğini önleyecek duvar ve yapı elemanları tasarımını zorunlu kılsa da şehirler için gürültü haritası çıkarmak ve bu haritaya göre müzikli mekanlara kısıtlama getirmek gibi içeriklere de sahip olması bakımından önümüzdeki günlerde çok tartışılacak.

senebaşı
yıldönümü

Müzik – Gürültü 

Bütün bunların yanı sıra havai fişekler için de izin alınmasının zorunluluk haline gelmesi, özellikle doğal yaşamda hayatlarını sürdüren kuşlar ve diğer hayvanlar için de olumlu bir gelişme.  İşin bina boyutu şimdilik Enerji Kimlik Belgesi gibi sadece evrak üstünden yürüyecek gibi dursa da bina dışındaki gürültünün kısmen kontrol edilmeye ve yönetilmeye niyetlenilmesi bile güzel bir gelişme. Ancak bu düzenlemenin müzik üzerine alınan çok katı ve kısıtlayıcı kararlar getirmiş olması ve müziğin sadece gürültü olarak değerlendirilmesi pek yerinde olmamış. Keşke müzik, ismi gürültü olan bir yönetmelikte yer almasaydı.

MÜZİK YAP

+ There are no comments

Add yours