TÜRK SANAT MÜZİĞİ

3 min read

Bugün Türk Sanat Müziği günü. Orta öğretimde okuyorken henüz ortada elektronik müzik de yokken pop rock türünde müziğe ilgi duyuyordum. Şimdilerde de benzer şekilde yabancı müziğin elektronikten başlayan house, soul, dance, tecno gibi türlerini zaman buldukça dinliyorum.

Sanat Var Sanatçı Var

Türk Sanat Musikisi ise bir başkaydı, bize has enstrümanlar ile ruhu dinlendiren ve mest eden bir özelliği vardı. Ama onun bu özelliğini bize aktaran çok özel sesler ve sanatçıların hakkını da vermek gerekir. O asırlık çınarlardan bir çoğunun vakti geleni ayrıldı aramızdan ama onlarla beraber sanki sanat müziği de aramızdan ayrıldı her seferinde biraz biraz.

sanat
mikrofon

TÜRK USULÜ KAHVE

Popüler kültürün popüler müziği aldı yerini, müzik zevkleri de değişti her şeyin değiştiği gibi. Popüler kültürün çok önemli sesleri oldu ve hatta bazıları dünya çapında tanınır oldular. Sanat müziğinin ünlü seslerinin yerine yeni popüler sanatçılar alamadı. Gündeme ayak uydurabilmek için belki de ufak dokunuşlar mı gerekirdi sanat müziğine bilemiyorum ama konservatuarlarda Türk musikisi bölümü halen eğitim veriyor ve yetiştiriyor iken neden çok gerilerde kalıyor bunu irdelemek gerekli.

Kimler Geldi Kimler Geçti

En tepeden başlarsak Zeki MÜREN, Müzeyyen SENAR, Yıldırım GÜRSES,  Safiye AYLA, Samime SANAY, Zekai TUNCA, Behiye AKSOY, Ahmet ÖZHAN, Emel SAYIN, Bülent ERSOY, Muazzez ABACI, Gönül YAZAR, Nesrin SİPAHİ, Mustafa SAĞYAŞAR, Hamiyet YÜCESES, Necdet TOKATLIOĞLU, Ziya TAŞKENT, Adnan ŞENSES ve daha buraya ekleyemediğim tüm diğer ustalar ve besteciler iyi ki var oldunuz ve var olmaya devam ediyorsunuz. 

art
sanat müziği

Sanırım Türk sanat müziğinin en önemli sorunlarından birisi de yukarıda saydığım isimler kadar ünlü olabilen bir yeni isim ortaya çıkaramaması olsa gerek. Söyleyenler gibi bir de o müziği yapan bestekarlarımız da çok önemliler ve günümüzde onların da sayıları iyice azalmış olmalı.

Diğer taraftan devletin resmi kanalı TRT müzik ise kendimize ait diğer türler ile birlikte yayınlarına devam ediyor. Her ne kadar belirli bir kesim izleyicisi olup genel olarak sanatın devamını sağlaması açısından önemli olduğunu kabul etmek gerekse de TÜRK SANAT MÜZİĞİNİ sevdirmenin bir yolunu bulmalı artık. Çeşitliliğimizi devam ettirmek başta devletin olmak üzere tüm bireylerin ortak görevleri olmalıdır.

https://www.trtmuzik.net.tr/

plak

 

+ There are no comments

Add yours