ALTIN

3 min read

Yeryüzündeki madenlerin değerlerine kimler, neden ve nasıl karar vermiş çok merak ediyorum. Kullanım olarak bakıldığında demir kadar önde olan başka metal yoktur sanırım. Altın neden en üstte? Sadece diğerlerine göre az bulunuyor olması bile yeterince uzak durulması gereken bir özellik iken. Sadece az bulunan mı en değerlidir bu ne kadar doğrudur? ne kadar akıllı bir tercihtir?

NETFLIX

Uzaydan Gelmeyecek

Düşünsenize biz insanlar bu gezegende var olduğumuzda madenler zaten buradaydı. Bizler zaman içerisinde bir şekilde kararlar aldık. Ateşi bulduk, tekerleği bulduk, tarımı keşfettik sonra sivri şeylerden silah yaptık ve belkide ilk demir ile tanıştık. En çok onu kullandık ama bu kadar kullanıma karşın değerli madenler sıralamasında ilk sıralarda olmaması çok garip değil mi?

Altın diğer metallere göre daha yumuşak, daha saf, daha işlenebilir, paslanmaz ve sıvılar ile tepkime yaşamaz. Bu özellikleri ile tarihte hükmedenler tarafından kullanılmış. Kimisi sikke yapmış, kimisi süs yapmış daha fazla miktarda bulanlar ise kap kaçak bile yapmışlar. Bu açıdan bakıldığında altın tarihi insanlık tarihinin çok ilginç ve çok önemli bir bölümünü etkilemiş ve hâlâ da etkiliyor olabilir.

Para Pul

Aslında bakarsanız para dediğimiz şey de bir kağıt parçası ve üzerinde yazanların gördüğü değer, diğer insanların ya da devletlerin kabulleri ile değer kazanmış. Kısaca neyin değerli neyin değersiz olacağına yine bizler karar vermişiz.

TL

Öyle bir yaşıyoruz ki sanki sonsuza kadar hayatta kalacağız. Etrafımızdaki herşey bizim olsun başka kimseye bir şey kalmasın, hepsi benim olsun hepsi. Düşünsenize bir sürü mülk, para ve altınınız var ama nihayetinde ölünce yanınıza alamıyor, arkanızda bırakıp gidiyorsunuz. Kimse bırakırsanız bırakın mutlaka gözünüz arkanızda olacak. O yüzden bence herkes anı yaşamalı ne kadar sağlık o kadar zenginlik.

Altının her kültürde başka başka kullanımları ve başka başka anlamları var. Bizde ya takı olarak ya da yatırım olarak revaçta. Özellikle evlilik törenlerinde normalde gönlünden ne koparsa destek babında yapılması gereken ziynet altını karşılıklı zorlama ve hesap kitap zamanında evrildi. Altının gram fiyatı o kadar yükselirken ücretlerin o kadar yükselmemesi çeyrek, gram derken çeyreğin yarımı ve çeyreğin çeyreği gibi çözümler üretti.

Davetli olarak takı takmak bile bütçeleri zorlar iken düğün sahibinin masraflarını düşününce eyvah eyvah demeden edemiyor insan.

WIKIPEDIA

 

+ There are no comments

Add yours