MİMAR SİNAN

3 min read

 

O zamanlar soyadı diye bir şey olmayınca aynı isimde insanları ayırt etmek için vasıflar veya sıfatlar kullanılmış ya da doğduğu yeri isimlerin başına koymuşlar. Mimar Sinan denince akla ilk gelen Osmanlı’nın bugünlere kadar eserler bırakmasında en önemli katkısı olan dahi insandır.

Kayseri’li Mimar

Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğduğu kabul edilen Mimar Sinan o zamanın diğer önemli insanlarında olduğu gibi bir Osmanlı devşirmesidir. Kökeni ya da eğitimi ya da her ikisi birden de sebep olursa olsun çok değerli bir bilim insanına sahip olduğumuz çok açıktır. Sadece Mimar olması değil aynı zamanda mühendis olması bile onu özel birisi yapmaya yeter. Zaten tam olarak Ermeni mi veya Rum asıllı olduğu da belli değildir. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olmuştur.

PEYZAJ

Yaptıkları eserlerini yazmak için bu sayfa yeterli gelmez. Onlarca köprü, han, hamam, cami ve benzeri eserleri ile birlikte ölümsüz olmuş insanlardan birisidir. Ustalık eseri olarak nitelendirilen Edirne’deki Selimiye Camii o dönemin en ihtişamlı yapısı olan Ayasofya kilisesinin kubbe çapından daha büyük olması ile ünlüdür.

Bilge Adam

Mimar Sinan’ı Mimar Sinan yapan şey eserlerinin sayısı değildir, onun beyni, mühendisliği, yaratıcılığı ve bilgisidir. Osmanlı, devşirme sistemi ile devletin yönetiminde ve idaresinde görev alabilecek yetenekli insanları bulma konusunda oldukça mahirdir.

Mimar Sinan’ın mezarı, yaptığı onca büyük görkemli yapının ve büyüklüğünün yanında oldukça mütevazi büyüklükte olup, Fetva Yokuşu ile kendi adını verdikleri caddenin köşesinde konuşlandırılmıştır. Her gün bu mezarın yanından binlerce insan geçer ama içlerinden pek azı Mimar Sinan’ın yerini belki bilir.

Yaptığı eserler öyle bir ustalık ile yapılmıştır ki bir çoğu bugün bile hâlâ taş gibi ayaktadır. Edirne’de Meriç nehri üzerindeki taş köprü belki çok geniş değildir ama henüz buhar gücü bile keşfedilmemiş iken yapılmış olmasına rağmen bilmem ne kadar ağırlığındaki günümüzün motorlu araçları köprüyü halen kullanmaktadır.

Günümüzdeki inşaatlara, yapıların kalitesine ve ömrüne bakarsanız Mimar Sinan bilgisinin günümüz inşaat teknolojisinden kaç kat kadar daha büyük olduğunu hesaplayabilirsiniz. Hem ne demişler “Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz” diye adam yapmış ve biz hâlâ yaptığı eserlerine bakıyor ve kullanıyoruz.

mimar sinanın eserleri için tıklayınız

 

+ There are no comments

Add yours