JUSTMERCY

3 min read

Aslında İngilizce iki kelime yan yana gelince anlamını başka bir şeye çeviriyor sanırım ama justmercy yerine neden justice dememişler bilmiyorum. ADALET kavramını anlatan ama özellikle de sırf teni siyah renk diye değer verilmeyen binlerce Amerikan hikayesinden birisiydi Netflix’te. İnsanlık namına herkesin  “justmercy” isimli filmi izlemesini öneririm.

İnsan

Yargılamanın şeklinden çok hâlâ yapılan ırkçılık ve aşağılama sahneleri ile etkileyici olan bu film üzerine yazmaya karar verdim. Hani bir gerçek var ya güçlü adalet yerine güçlülerin adaleti hakim olursa toplumsal düzen orada çatırdamaya başlar derler. İşte o yüzden eşit insan eşit hak düzenini dünyadaki hiçbir gücün etkilemesine sonunda kadar izin verilmemelidir.

İNSANIN İNSANA YAPTIĞI

Üzerine bir de ırkçılık ve beyazların üstünlüğü kabul edilebilir bir şey değil. Yüzyıllardır temizlenemedi üstelik Amerika gibi güya medeniyetin önde olduğu gelişmiş ülkelerden. İnsanlar ve ülkeler arasındaki bağ, iletişim ve bilgi akışının en yüksek seviyeye ulaştığı bugünlerde bazı insanı kavramları çoktan geride bırakmamız gerekiyordu. Tıpkı savaşlar gibi.

Pardon

Yıllar önce bizde de filmi yapılmıştı, adı da “Pardon” idi yanlış hatırlamıyorsam. Bilmem kaç yıl hapis yattıktan sonra bir vesile ile suçsuz olduğu anlaşılan bir kişinin hayatını anlatıyordu. Bu filmde ise idam kararı verilmiş bir mahkumun mahkeme sürecindeki tuhaflıklar ve delilleri manipüle ederek masum bir insanın ölmesine sebep olmanın önüne geçiliyor. Ancak bu düzenin içindeki diğer aktörler ceza alıyorlar mı bunu filmde göremedik. Dikkatli ve inatçı bir avukat ısrar etmese sistem bir kurban daha verecekti.

GEORGE FLOYD

Filmin sonunda bu gerçek üzerine en önemli bilgi Amerika’daki her on idam cezasından bir tanesinin aslında yanlış olduğunun ortaya çıkması idi ki bu oldukça yüksek bir oran diye de belirtildi. İnsanın bir haksızlık karşısında başvurduğu adalet sistemi ne kadar kusursuz ve doğru işlerse huzuru o kadar yüksek ve özgür bir yaşama sahip olunur.

Adalet; her devlete,  7 den 77 ye, zenginden fakire, her renge, her inanca, her cinsiyete ve  herkese doğumdan ölüme kadar olmazsa olmaz en önemli ihtiyaçtır.

vikipedi

+ There are no comments

Add yours