İZMİR LEZZETLERİ

3 min read

Hangisinden başlamalı bilemedim ama İzmir lezzetleri denince aklıma gelen ilk beş; Söğüş, Kumru, Boyoz, Bomba ve Gevrek. İllaki yörenin daha bilindik ve bilmediğim yemek lezzetleri vardır ama benim şimdiki konum bunlar.

Söğüş

Söğüş denince ilk akla gelen doğranmış ve karıştırılmadan servis edilen domates, salatalık  vb sebzeler gelecektir ama muhtemel pek bilinmeyen ikinci anlamı ise tam da bu İzmir Söğüş. Suda kaynatılıp pişirilen ama suyundan ayrı ve soğuk olarak yenen et. Tamamen kellede bulunan her türlü etin bir lavaş ya da pide içerisinde kimyon, pul biber ve maydanoz ile soğuk olarak servis edilen Söğüş arada bir mutlaka yenilmesi gereken besleyici ve nefis bir lezzet, benden söylemesi.

Kumru

Aslında bir sandviç türü Kumru ama onu özel yapan ekmeğinin şekli sebebiyle kuşa benzemesi, içerisinde İzmir tulum peyniri, domates ve biber. Ekmeğinin bol susamlı ve sertçe olması da ayrıcalıklarından. Sonradan şarküteri ürünleri ile yapılan ve tost makinesinde ısıtılan popüler versiyonları da çıkmış olsa da orijinalini İzmir’de yemek gerek çünkü o coğrafi işareti olan tescilli bir lezzet.

Boyoz

Kökeni taa Osmanlı zamanından gelen ve esasen bir Yahudi yiyeceği olan Boyoz öyle ya da böyle, yerleşmiş ve artık bizim çöreklerimizden biri olmuş. Rivayete göre ilk yapan Boyozcu Avram Usta imiş. Esasen içerisinde peynir ıspanak vs ile yapılırken ticari olarak üretilenlerin içi boş olarak yapılıyormuş. Bizim börek ve çörek çeşitlerimiz pek çok Anadolu vilayetinde olsa da en ünlülerinden biri olan Boyoz her türlü yenir mi yenir.

Bomba

Aslında içi dolgulu kurabiye kültüründen ve kökeni eskilere kadar dayanıyor. Akışkan çikolata ve ince bir hamur kaplaması ile kendisi küçük ama etkisi bomba gibi olduğundan mı adı öyle bilmiyorum ama bir kere yedikten sonra nerede ve ne zaman bir yerde görseniz mutlaka bir tane almak isteyeceğiniz çok keyifli bir yiyecek. Yakın zamanda sosyal medya paylaşımları ile daha da çok tanınan bu lezzet yakında tüm pastanelerde bulunmaya başlayabilir. Ama siz siz olun onun hazzına varmak için yanınızdaki pastaneye gelmesini beklemeyin, siz ona gidin derim.

Gevrek

Beş numaraya Gevrek denk gelse de esasen 10 numara bile denilebilir. Sanırım klasik Türk kültürü bol susamlı yuvarlak şekilli simidin İzmir versiyonu gibi görünse de onu özel yapan bazı özellikleri var. Bir kere pekmez ile haşlanıyor ve biraz da gevrek gerçekten gevrek. Pekmezin olduğu yerde lezzetten başka bir şey beklenmeyeceğinden haliyle İzmir simidi diğerlerinden ayrılmış ve ona Gevrek demişler. Gevrek gevrek gülmek deyimi belki de bu lezzeti yerken gülen insanlardan çıkmış bile olabilir kim bilir?..

İZMİR

Ben İzmir’deki lezzetlerin beş tanesini kısaca yazsam da kimilerine göre bu listeye girebilecek, lokma, şambali, Tire ve Ödemiş köfte gibi diğer lezzetler de var. İzmir iyi ki var.

vikipedi

+ There are no comments

Add yours