Hem lezzet, hem görsel, hem sağlık hem de ticari anlamda ülkemizin ve Akdeniz’in en önemli ürünü nedir diye yüz kişiye sorsanız en az doksan tanesi tereddüt etmeden zeytin veya zeytinyağı cevabını verirler. Özellikle bizim bölgemize has en önemli değerlerimizden biridir zeytin.

Siyahı Yeşili

Yani bir zeytin ağacının ömrünü de düşününce tarihe tanıklık eden ve Dünya nimetlerinden birisi olduğu apaçık ortada. Üstelik bu bitkinin kutsal kitaplarda da yeri var. Hem de tamamen pozitif ve değerini anlatır bir şekilde. Ama ne önemi var ki altın yumurtlayan kazı kesmek gibi bir atasözümüz var ki bu boşuna söylenmemiş. Hep fazlasını istemek ve aç gözlü olmaktan akıl kullanımını da kaybetmişiz. İşini layıkıyla yapabilecek kişiler o işlerin başında olmayınca kim bilir nasıl bir gerekçe uydurdular ise madencilik için her karış vatan toprağını kullanmak niyetindeler.

LAYIK

Şunu da belirtmeliyim ki zeytin ağacı sert kayalık yerleri seviyor. Ama en önemli detayı mutlaka akdeniz florasında olması gerektiği. Akdenizin kenarında ya da etki alanında oldukça bol görünüyor. Çok fazla zeytincilikten anladığımdan değil ama toplaması da işlemesi de oldukça zahmetli bir iş. Taştan su çıkarmak gibi bir şey, zaten lezzetinin en orijinali soğuk taş baskı sıkımlarda ve erken hasatlarda daha çok hissediliyor.

Akdenizin İncisi

Akdeniz ülkeleri içerisinde zeytini en çok kullanan ve ekonomisine katan ülke İspanya ve İtalya. Bizim belki de onlardan daha çok kıyı şeridimiz olmasına rağmen zeytin sektöründe Fas bile bizden önde ve biz 4. sıradayız ve hemen hemen pek çok şeyde olduğu gibi  burada da yeteri kadar önem vermiyoruz. Bu alanlara madencilik yapma izinlerini çıkarmak bile geriye gidişin bir ispatı. 

Ekonominin ve kalkınmanın en bilindik kuralı üretmek ve değer yaratmak iken bizler olan değerlerimizi geliştirmek bir yana teker teker bırakmaya başlıyoruz. Bir çok tarımsal ürün ülkemizde yetiştirilebilecek iken ithal etmek gibi anlaşılmaz yola sapıyoruz. İşin garibi bu sistem yerli ürünlerden de pahalıya mal oluyor. Ucuzlatmak için bile yapılanlar daha pahalıya mal oluyor.

Bu nasıl bir matematik dehasıdır ki onay veriliyor derken aklıma %7 hesabını 7 kat olarak hesaplayan bir milletvekilimiz olduğunu düşününce bu soruyu sormaktan vazgeçtim. Bu yönetim ile bu sonucu elde etmek oldukça gerçek ve olması gereken oluyor.

Zeytin dalının bir barış sembolü olması bile başlı başına bir yazı konusu olduğunu son olarak belirtmeliyim.

vikipedi

zeytin

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir