LODOS

3 min read

Lodos denince durup bir düşünmek lazım. Aslında bir taraftan bereketli bir taraftan üşütmeyen bir taraftan da etkili olabilen güneybatı rüzgarlarına lodos diyoruz. Özellikle Aralık aylarında ve Türkiye’nin batı tarafındaki Marmara, Ege. Akdeniz ve yakın iç kısımlarda etkili olur.

lodos

Gözü Yaşlı

Lodos hem Akdeniz hem de batı tarafından estiği için ılıman bir rüzgardır. Soğuk havayı kesinlikle kırar ve ısıtır. Sahil kesiminde deniz kıyılarını vurması balıkçılar açısından teknelere ve kıyı yapılarına zarar verebilir ama Lodos’un en iyi tarafı peşinden veya beraberinde yağmurun da mutlaka yağmasıdır. Bunun hakkında halk arasında bir deyim bile olmuştur, “Lodosun gözü yaşlı olur” derler.

İKLİM DEĞİŞİYOR MU?

İyi ki Lodos var ve iyi ki konumumuz ile Akdeniz’e kıyımızın olması bize böyle bir nimet vermiş. Biraz garip gelebilir ama şahsen ben bu rüzgarı seviyorum. Her ne kadar baş ağrısı yaptığı söylense de nedense ben her zaman yaşamıyorum bunu. Yanlış bilmiyorsam migren ağrısı başın özellikle alın ve şakaklar bölgesindeki kılcal damarların basınç farklılığından oluşur. Lodos gezici siklonların yarattığı basınç farklılığından oluştuğundan basınç ve rüzgar değişimi baş ağrısına sebep olabilir.

lodos

Lodos Değil İhmal Öldürür

Lodos’un bir diğer etkisi de çatı baca ve zayıf yapılan hafif malzemeleri uçurabilmesidir. Bu durumda bu tip risklerin bulunduğu yerlerden kaçınmak veya dikkat etmek gerekir. Ama Lodos’un en üzücü etkisi kış mevsimi sebebiyle soba yakılan evlerde rüzgarın soba dumanını geri tepmesiyle karbonmonoksit zehirlenmelerinin meydana gelmesidir. Gece boyu fark edilmeyen bu zehirlenme bir çok kişinin canına mal olmaktadır.

PEYNİR

lodos

O yüzden Lodos beklenen günlerde yetkililer tarafından sık sık uyarılar yapılarak gerekli hassasiyet ve önlemlerin alınması istenir. Bardağın dolu tarafından bakıldığında Lodos’un pozitif etkilerinin de olduğunu düşünüyorum, saymak gerekirse;

  • Bir kere havayı ısıtır.
  • – Mutlaka yağmur getirir ki şu sıralar çok ihtiyacımız var.
  • – Soba ve bacaların bakımları yapılır, çekmeyen bacalara itfaiye desteği verilir.
  • – Bazen oldukça yüksek hızlara ulaşan rüzgar şehrin havasını değiştirir.
  • – Çatılara verdiği zarar yüzünden bu tip çatılar illa ki yenilenir ve daha sağlam hale getirilir.
  • – Ufak tefek araç hasarları tamirci esnafa, camcıya, demirciye vs hareket getirir.
  • – Belediyelerin ve diğer resmi kurumların çatılara olan dikkati artar.
  • – Peşinden getirdiği yağmurun diğer faydalarını saymaya bile gerek yok.
  • – Ağrı kesici ilaçların satışlarında kısmen artış sağlar.
  • – Bu sene biraz fazla etkili olduğundan belki de ilk kez okullar bile tatil oldu.

Bu kadar pozitif yanları olan Lodos’un elbette eksileri de var ama “Cana geleceğine mala gelsin demişler” insan canına zarar vermesin yeter benim Lodosum.

meteorloji

lodos

+ There are no comments

Add yours