PEYNİR

3 min read

İnsanlık ile birlikte çok eski zamanlara dayanan bir süt ürünü olan peynir başta kahvaltıların olmazsa olmazı sonra da bir çok ürüne eklenerek tat ve çeşni katan önemli bir besin kaynağımızdır. Dünya ölçeğinde binlerce çeşidi bulunmakta ve hemen hemen her coğrafyada bulunmasıyla medeniyetin ortak kültürü bile denilebilir.

peynir

Türlü Türlü 

Her peynirin çok ayrı bir tadı ve lezzeti olup özellikle peynir tabağı yapılıp tek başına meze olarak kullanılması bile çok yakışır. Öncelikle en popüler olan Beyaz peynir ve taze Kaşar peynirinin yanında ülkemizdeki çeşitlerini söylemekle başlayayım;

Antep Peyniri
Divle Obruk Peyniri
Krem peynir
Posof çeçil peyniri
Küflü Ardahan deri peyniri
Kars kaşarı
Trakya Kaşarı
Tunceli tulum peyniri ve çökeleği
Mihaliç (kelle) peyniri
Sürk peyniri
Keçi peyniri
Ezine peyniri
Edirne peyniri
İzmir tulum peyniri
Erzincan tulum (şavak) peyniri
Dil peyniri
Maraş peyniri
Çerkez peyniri
Hellim
Abaza peynirleri
Civil (tel) peynir
Çökelek
Yozgat çanak peyniri
Külek peyniri
Hatay cara peyniri
Örgü peyniri
Kolot peyniri
Çeçil peyniri
İstanbul çayır peyniri
Manisa çayır peyniri
Ordu torba peyniri
Giresun imansız peyniri
Kars gravyer peyniri
Küp peyniri
Rokfor peyniri
Denizli Yörük peyniri
Karaman tuluk peyniri
Konya Göçmen peyniri
Van Otlu peyniri
Lor
Urfa beyaz peyniri

peynir

Anılardaki Peynirler

Benim küçüklüğümde yediğim eski kaşar ve tulum peynirinin lezzeti her zaman aklımda yer etmiştir. Hele o eski sinekli bir bakkalı olan tanıdığımıza gidince kütük gibi olan kaşardan tadımlık olarak kesip verdikleri o minik kaşar parçasının tadı o kadar güzel gelirdi ki. Bu yaşıma kadar neredeyse o tadı hatırlatacak başka bir eski kaşar yemedim. Eskiden yapılan bir çok ürün ve gıda şimdikilerden çok daha lezzetli idiler. Dünya değiştikçe tadımız da tuzumuz da değişiyor farkına varamıyoruz.

peynir

KÖFTE

Her peynirin yenme veya pişme şekline göre de tüketim alanları var. Hellim peyniri genel olarak ızgara yapılarak tüketilir. Lor peynirleri ise börek ve unlu mamullere konur. Ama bir çoğumuz belki de denemiştir ama her hangi bir beyaz peynirin karpuz ile tüketilmesi de iyi bir ikili olarak yaz aylarında güzel seçenektir.

peynir

Ben bu yazımı şimdiki zamanda kullanılan kendi favori peynir çeşitlerimi söyleyerek tamamlayıp herkesin kendi favori peynirlerini veya bilmediğimiz başka yöresel çeşitlerini yazarlarsa sevinirim.

  1. Erzincan Tulum peyniri
  2. Kolot veya kaşkaval peyniri
  3. Sert Ezine peyniri

vikipedi

peynir

+ There are no comments

Add yours