DERBİ

3 min read

Bu hafta sonu Türkiye futbolunu futbol yapan, tüm ülkeye futbol heyecanını ve futbolu tanıtan ilk ve en büyük derbisi oynanacak. Derbi aynı şehirlerin takımları arasında oynanan maça deniyor ama bu bence büyük olması için yeterli bir sebep değil. Galatasaray – Fenerbahçe derbisi Dünya’da sandığımız kadar bilinmese de bizim için Türkiye’deki en önemli ve en özel futbol karşılamasıdır.

 

Dünya Derbisi

Bilinen en büyük Dünya derbileri arasında İrlanda’daki Celtic – Rangers ve Brezilya’daki Corinthians – Palmerias, Boca Juniors – River Plate ile Yunanistan’daki Olympiakos – Panatinahikos derbileri sayılabilir. Gerçekçi olmak gerekirse gerçek derbi, içerisindeki felsefe ve tezatlık bakımından bir fikir ayrılığı ve başka dünyaların insanları arasında olması bakımından önem arz eder.

UEFA NE YAPAR?

İrlanda’da olan derbi çok eski tarihlere dayanan, biraz da mezhep farkı sebebiyle başka anlamlar da yüklendiğinden en zor derbi sayılabilir. Türkiye’de ise derbi sayılabilecek başka hangi maçlar var derseniz; Altay – Göztepe, Adana – Adana Demir derbileri geçmişi ve gerginliği ile öne çıkanlardır derim. Bir derbi gerçek bir derbi gibi olacak ise sadece aynı şehir takımları arasında olmasının yanısıra büyük takım olup olmamasına da bakılmaz. Mesela Galatasaray – Beşiktaş derbisi veya Beşiktaş – Fenerbahçe derbisi gerçek bir derbi gibi değildir. Tamam büyük maçtır, tamam aynı şehrin iki takımıdır ama asla Galatasaray – Fenerbahçe maçı heyecanının yanına bile yaklaşamaz.

 

Rekabet

Bir de büyük maçlar büyük rekabetler vardır aynı şehirde olmasa da. Bunların da tartışmasız en büyüğü; İspanya’daki Real Madrid – Barcelona rekabetidir. Portekiz’de Porto – Benfica, Almanya’da Bayern Münih – Borussia Dortmund, Hollanda’da PSV – Ajax, İngiltere’de ise Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea ve Arsenal takımlarının rekabeti bu ligi zirveye taşımıştır. Bir de NBA takımlarının bazılarında dönemsel de olsa ciddi rekabetler olmuştur, tıpkı Boston Celtics – ile LA Lakers arasında olduğu gibi.

Aslında tüm olana bitene baktığımda bu hafta sonu oynanacak Galatasaray – Fenerbahçe derbisi sadece derbi değil, bu kolay kolay tarif edilemeyen başka bir şey…

GALATASARAY

+ There are no comments

Add yours