BAHÇELİEVLER

3 min read

Bakırköy’e bağlı bir mahalle iken gelişme ve büyümeye paralel şehirleşmenin sonucu olarak 1992 yılında bağımsız ilçe statüsüne ulaşmış bir bölgedir Bahçelievler. İstanbul’un arazi olarak en küçük ilçelerinden birisidir.

ADALAR

Bahçelievler, Cumhuriyet, Çobançeşme, Fevzi Çakmak, Hürriyet, Kocasinan, Siyavuşpaşa, Soğanlı, Şirinevler, Yenibosna, Zafer ve Bahçelievler olmak üzere 11 mahalleden oluşmaktadır. D-100 karayolunun kuzeyinde 1950’li yıllara kadar bugün Bahçelievler ilçesinin bulunduğu bölgede Kocasinan ve Yenibosna köyleri vardı. Bu köylere mübadele sırasında Selanikten gelen Türk asıllılar yerleştirilmiş zamanında.

bahçelievler

Bahçeli Mi?

Her ne kadar adında “bahçeli” ifadesi yer alsa da sonradan yaşanan kontrolsüz kentleşme ile sınır komşusu Bağcılar gibi bitişik ve blok nizam ilçenin büyük bir bölümünü oluşturur. En değerli kısımları gelen olarak D-100 karayoluna yakın, gerçekten bahçeli olan kısımları ve Eski Londra Asfaltı civarındaki “Yayla” semtidir.

BAKIRKÖY

Yeni yapılaşılan bir bölge olduğundan tarihi yapıların pek fazla olmadığı ilçenin bazı bölgeleri sanayi ve ticaret bölgeleri olarak kalmışsa da rezidans ve AVM kültürü İstanbul’un pek çok ilçesinde de olduğu gibi burada da popüler olup yüksek yapıların bir çok bölgesinde dönüşüm yaşattığı bir gerçek.

bahçelievler

Konut Bölgesi

Bahçelievler’i  benim için özel kılan sebep ise evlendiğimden beri üç farklı mahallede olmak üzere ve halen de burada yaşıyor olmam. Önce Siyavuşpaşa sonra Şirinevler ve son olarak da Kocasinan mahallelerinde ikamet etmeye devam ediyorum. Soğanlı, Yenibosna ve Çobançeşme mahalleleri de ismen en bilindik ve popüler olanlarındandır.

bahçelievler

İSTANBUL

Avrupa yakasının doğal ve tarihi güzelliklerle dolu ilçelerine bakıldığında, Bahçelievler’in bu konuda bir artısı yoktur ama oldukça yoğun sayılabilecek bir nüfusun yaşadığı daha çok orta sınıf insanların bulunduğu bir bölgedir. Bilinen ve ayakta kalan tek tarihi eser Çobançeşme’de bulunan tarihi taş köprüdür. Ayamama deresi üzerinde iken değiştirilen yatak ve karayolu kavşağının arasında sessiz sedasız durmaktadır.

Bahçelievler’in gelecekte adına yakışır nitelikte daha çok kentsel dönüşümün yapıldığı, eski binaların bir şekilde yenilendiği ve özellikle D*100 karayoluna çıkışlarının yaptığı trafik sorununun çözüldüğü temiz ve sorunsuz bir ilçe olması umuyorum.

bahçelievler belediyesi

bahçelievler

+ There are no comments

Add yours