RUH SAĞLIĞI

3 min read

Her şey düşünmekle başlıyor, tıpkı o Bakırköy’deki hastanenin önünde bulunan düşünen adam heykelinin söylemek istediği gibi. Kimsenin farkında olmadığı şey ise düşünmeye yetecek kadar bile zamanımızın olmadığı. Bizim en büyük dostumuz olduğu gibi aynı zamanda da düşmanımız olan “zaman”. Ruh sağlığı da düşünme zamanı ile doğrudan bağlantılı.

Zaman Zaman

Biz insanlar için kimi zaman her şeyi anı anına hatırlamak ve unutmamak çok önemli bir vasıf gibi görünsede diğer taraftan ruh sağlımız için bazı şeyleri kısa zamanda unutmak da aynı derecede önemli ve gerekli bir vasıf. Hepsinin bir zamanı var ve her insan da öyle yada böyle zamanı geldiğinde yaşıyor hem unutmamayı hem de unutmayı. Aslında sağlıklı olmanın yolu neyi unutup neyi unutmamayı becerebilmekte yatıyor. Bunu yaparken kendimizi de kandırmamalı, unutmuşuz gibi yapmamalıyız.

YAŞLILIK

ruh

Dünya’da herhangi bir varlığın böyle bir özelliği yoktur, düşününürseniz hepimiz bir gün öleceğiz, en yakınımız annemiz, babamız eşimiz kardeşlerimiz ve en önemlisi kendimiz de öleceğiz. Bu elimizdeki tek gerçek ve bunu hepimiz gayet farkındayız ve bununla yaşayabiliyoruz. Bu vakayı unutmayı unutursak, sürekli aklımızda bu kalırsa ve kime ne olacağı da, nasıl olacağı da belirsiz bu durum bizim ruh sağlığımızı bitirmeye yeter.

KALP & BEYİN

Zaten stresli bir hayat bahşedilmiş biz insanlara, bunu daha da stresli mi yapacağız, yoksa unutmasını bilip stresi aşağı mı çekeceğiz asıl mesele bu. Toplum olarak izleye izleye, duya duya, konuşa konuşa bu stresi ve karamsarlığı bir güzel besliyoruz. Seçimlerimiz geleceğimizi çiziyor farkında değiliz.

ruh

Optimizm

Kimisi her türlü zorluklarla hayatta kalmaya çalışan ekonomik meseleler yüzünden ülkemizin en büyük stres kaynağından ruh sağlığını kaybediyor. Ekonomik veriler büyük bir çoğunluğumuzun için daha uzun süre bu şartlarda hatta daha da kötüye gidecek bir gelecek öngörülüyorken, mucize beklemektense bununla yaşamanın bir formulünün bulmamızı gerekiyor. Kim bilir şiddet uygulayan, istismar eden ve kötü insan dediğimiz bir kitle bu şekilde meydana geliyor ve tedavi de edilemiyor.

Nesilden nesile değişecektir ama eski insanların bir çoğu bırakın ruh sağlığını fiziksel olarak bile bir sağlık sorunu yaşasa doktora gitmemeyi yeğleyenlerle dolu iken, ruh sağlığı için profesyonel destek almayı yok sayan büyük bir çoğunluğun içerisinde yaşıyoruz. Unutmayalım ki fiziksel sağlığımızda bir şeyler ters gidiyorsa bilin ki ruh sağlımız ile bağlantısı olabilir.

ruh sağlımız için

ruh

+ There are no comments

Add yours