FORMULA 1

3 min read

Dünya’nın en önemli ve en hızlı otomobil yarışı, özel tasarım araçları ve özel kuralları ile özel bir izleyici kitlesine sahip formula 1 İstanbul’da. Cuma günü ısınma turları yapıldı ve ve pol pozisyonu için sıralama turları bugün yapılacak. Büyük yarış ise Pazar günü gerçekleşecek.

formula

İstanbul GP

Formula 1 bir kere gerek ortalama hızı gerekse maksimum hızı ile tam bir otomobil yarışı değil, aracın görseli, lastikleri, direksiyonu ve motoru ile tamamen farklı. Takımların kazanmalarını çok ufak farklılıklar ve kullanan pilotun hatta yapmaması belirliyor. Bu araçlar için zemine ve hava şartlarına göre lastik seçimi çok önemli çünkü o kadar fazla sürtünme ve yıpranma gerçekleşiyor ki sadece lastik değiştirmek için pit stop dediğimiz, sadece bir kaç saniyelik değişim arası yapılıyor. Buradaki değişim hızı bile yarışı kazanabilmek için önemli bir faktör.

formula

Hastalık

Motor sporları içerisinde Dünya çapında en popüler olanı kuşkusuz bu yarış. Ülkemiz içinde de fazla meraklıları var ama çok geniş bir kitleye hitap ettiği söylenemez. Start finiş düzlüğünde maksimum hızlara erişen bu araçları yerinde takip etmek hiçte kolay değil. Ayrıca sırf motorunun çıkardığı sese hasta olanlar var.

OTOMOBİL GİDER Mİ GİDER(!)

Özellikle yayın hakları ve ülke tanıtımına yaptığı katkılar ile çok değerli bir turizm aracı olarak bile bakılsa yine de bu yarışın İstanbul’da daimi olarak yapılması gerekiyor diye düşünüyorum.

formula

Efsaneler

Formula 1 sürücülerine pilot deniliyor ve dünyanın önde gelen şöhretli insanlarından olabiliyorlar. Gelmiş geçmiş en önemli ve bilinen pilotları, yakın zaman için Michael Schumacher, Fernando Alonso daha eskilerden Ayrton Senna, güncel pilotlardan ise Lewis Hamilton ve Sebastian Vettel gibi isimler sayılabilir. Hemen akla gelen ise aralarında Türk pilot neden olmadığı.

Formula 1 İstanbul pistinin daimi yarış takvimine girmesi halinde bir süre sonra ilgiyi artırmak için bir Türk pilot veya Türk bayraklı bir takım bile düşünülebilir. Tıpkı Moto GP yarışlarında Sofuoğlu kardeşlerin damga vurması gibi belki bir gün Formula 1’e de damga vurabiliriz.

formula 1

formula

+ There are no comments

Add yours