YÜRÜMEK

3 min read

Yürümek kelimesinin Türkçe sözlük karşılığında oniki ayrı madde var; Adım atarak ilerlemek, gitmek. Karada veya suda, herhangi bir yöne doğru sürekli olarak yer değiştirmek. Ayakları (çocuk) üzerinde gezecek duruma gelmek. Yayan gezmek, yayan gitmek. Yol almak. Bir yere gelmek, bir yere ulaşmak, kaplamak. Üzerine doğru gitmek, akın etmek, saldırmak, hücum etmek. Gereği gibi yapılmak veya ilerlemek. Hesap edilmek (faiz için); işlemek. Geçmek, ilerlemek, değişmek. Ölmek. Bir işte ileri gitmek.

yürümek

YAŞLILIK

Farklı manalar içerse de bu yazının konusu fiziki olarak adım atmak suretiyle yok kat etmek üzerine olacak. Sağlık üzerine yapılan bir çok istatistik veriye göre her gün yapılacak belirli sayının üzerindeki adımlar vücudumuzun muhtelif yerlerine ve sistemlerine faydalı görünüyor.

Yürüyelim Arkadaşlar

Üstelik özellikle adım sayar özelliği olan akıllı saatler veya bileklikler vücut hareketlerini de kontrol edip, bir süre hareketsiz kaldığınız durumları size ikaz ediyor ve size hareket etmenizi salık veriyor. Sürekli uzun süre oturmak çok sağlıklı değil ve akıllı mekanik kısmen yapay zeka bize sağlığımızı hatırlatıyor.

yürümek

KALP & BEYİN

Yürümek ile yollar aşılmaz demişler, bu biraz da ömür biter yollar bitmez demektir aslında, ama sadece yürümek değil aynı zamanda yürünen yerin nerede olduğu da sağlık için önemlidir. Şehir hayatında bir karayolu kenarında ya da mahalle arasında yürümek mi iyidir yoksa yürümemek mi bilemedim. Özellikle araçların egzozlarından çıkan zehirli gazların tüm şehrin üzerinde yaptığı tabakadan kurtulmak yakın zamanda pek mümkün olamayacak, ne yeterli yeşil alan, ne de yeterli sirkülasyon yapacak hava akımı kalmadı.

yürümek

Her Yaşa Spor

Gençlik zamanlarında yapılan aktiviteler ve varsa yapılan sporlar o dönem için yeterli olsa da yaş ilerledikçe hareket de azalıyor ve yapılabiliyorsa kala kala elde yürümek kalıyor. Hepimiz öyle ya da böyle ömrümüz varsa eklem yerlerimizde kireçlenmeler başlayacak, kaslarımız ve kemiklerimiz gittikçe zayıflayacak. İşte bu zamanlarda yapabildiğimiz kadar yürümek elde kalan en etkili sağlık aksiyonumuz olacak.

Son yıllarda şehirlerimizde bulunan bazı parklarda yürüme parkurları yapılıyor ve özel malzemeler ile orta sert yüzeyler yapılıyor. Ancak öyle görünüyorki bu yönde ciddi bir talep ve ihtiyaç var. Sadece özel araçları olan değil, toplu taşıma araçları ile de şehrin hem oksijeni hem de yürüme alanlarına erişim sağlanmalıdır.

sağlığım

yürümek

 

+ There are no comments

Add yours