TELEFON

3 min read

Konuşmaları açıkça aktaran ve adına o zamanlar radyofon ismi verilen aleti yapan bilim insanları Alexander Graham Bell ve Charles Summer Tainter’dir. 15 Şubat 1880 tarihinde yapılan ilk deneme ile insanlık tarihinin en önemli icatlarından biri olacağını ve Dünya ekonomisinin mihenk taşlarından telefonu bulduklarını bilemezlerdi.

telefon

Eskiden

İlk kullanılmaya başlandığında numara tuşları gibi birşeyi yoktu sanırım, ahizeyi kaldırdığınızda karşınıza bir santral operatörü çıkar sizde aramak istediğiniz yeri söylerdiniz. Sonraları geliştikçe çevirmeli modelleri çıktı, ilk zamanlar sadece 5 haneli idi herkesin telefonu, çünkü çok kıymetli idi ve sahip olmak için adınızı yazdırır en az bir iki sene sıranın size gelmesini beklerdiniz. Bizim dükkanımızda vardı telefon ve numarası 11916 idi. Şehirler arası aramalarda merkezi arayıp kaydınızı yapar sonra bir iki saat bağlanmasını beklerdiniz.

TELGRAF

telefon

Sonraları şehirler arası aramalarda her şehrin ayrı bir kodu vardı, büyük şehirlerin kodu bir yada iki rakamdan küçük şehirlerin ise daha fazla rakamdan oluşurdu. İstanbul 1 Ankara 4 idi. Doksanlı yıllarda ise tüm şehirlere üç haneli kotlar tanzim edildi ama bu sefer de İstanbul Avrupa ve Anadolu olarak iki parçaya bölünmüştü, 212 ve 216. Aslında üçe bölünmesi planlanmış ve 214 de belirlenmiş ama kullanılmamış.

NEREDEN NEREYE SONRA GPS e

kulübe

Doksanlar biterken çevirmeli telefonlar yerine hiç olmazsa tuşlu telefonlar vardı, neredeyse her sokakta ve büfede kontürlü telefonlar sarmıştı yurdun dört bir yanını. PTT nin önceden satın alınan kontörlü telefon kartları hem her yerde olmaz hem de kontör sayısını kontrol edemediğimizden, kontörlü telefonlar belki bir tık pahalı bile olsa kolayımıza gelirdi.

kulübe

Şimdi

Nereden nereye, cep telefonu kullanımı o kadar yaygınlaştı ve çeşitlendi ki neredeyse sabit telefonu olan ev kalmayacak yakında. Türk Telekom hiç olmazsa sabit telefonlar için önceden ödenen tarifeler yapmak yerine uygun birim fiyatlı küçük faturalara razı gelse bu kadar abone kaybetmezdi. Sadece internet alabilmek için sabit telefon gerekirken, şimdilerde yalın internet denilen sabit telefona ihtiyaç duyulmayan sistem gelişince, sadece işyerleri ve resmi daireler sabit hatlı telefonları kullanır oldular.

Çevirmeli, tuşlu yada kollu eski telefonlar nostalji olarak geçmişte yerlerini aldılar. Yakın bir zamanda başka bir iletişim yöntemi de icat edilir ve belki de cep telefonları bile tarih olacaktır kim bilir?

telefon

+ There are no comments

Add yours