telgraf

Bir zamanların en hızlı ve en modern telekominikasyon aracı telgraf şimdi tarihi misyonunu tamamlamak ve yeni nesil tarafından tamamen unutmak üzere. Özellikle kurtuluş savaşında kritik önem arz eden haberleşme işlevini telgraf ile yapabilmek belki de savaşın seyrini değiştirmiştir.

ilk telgraf
ilk telgraf metni

RESMİ GAZETE

Eskiden düğün, nişan toplantı ve benzeri organizasyonlara telgraf ile kutlama mesajı göndermek diye bir şey vardı. Çünkü belirlediğiniz saat ve konuma o mesaj mutlaka giderdi. Günümüzün ulaştırma, posta ve bir çok hizmet veren kamu kurumu PTT’nin açılımı Posta ve Telgraf Teşkilatı.

telgraf

Türküsü Bile Var

Kuruluşu Osmanlı dönemine dayanan PTT kurulduğu sırada postanın yanında o dönemin en hızlı iletişimi telgraf henüz yeni yeni keşfediliyordu. Telefonun keşfedilmesine kadar geçen sürede insanlar en hızlı telgraf ile haberleşmiş ve hayatımızda önemli bir yer almıştır. Öyle ki türkülerimizde bile kullanmışız, “Telgrafın tellerine kuşlar mı konar” türküsünü belli bir yaşın üstünde olup da bilmeyen yoktur. Mutlaka bir hikayesi vardır ama bir dönemin telgraf ile olan ilişkisini anlatması bakımından önemlidir.

telgraf

Telgrafın Tellerine Kuşlar Mı Konar

PTT’nin internet sitesinde telgraf bölümüne baktığımızda bu hizmetin hala yürütüldüğünü ve aşağıdaki çeşitlerinin bulunduğunu görmekteyiz;

FAKSTEL

Ücreti telefon numarasına yansıtılarak fakstel yoluyla telgraf göndermek için ücretin yansıtılacağı telefon numarası ile birlikte gönderici, alıcı bilgileri ve telgraf metninin bulunduğu dokümanın Ankara Telgraf Şefliğinin 0312 343 97 04, 0312  343 97 10, 0312 327 17 43, 0312 327 17 47 faks numaralarına faks çekebilirsiniz. Ankara Telgraf Şefliğince alınan bilgiler sistem üzerinden varış yerine telgraf olarak iletilecektir.

ACELE TELGRAF

Kabulünden itibaren altı saat içerisinde alıcısına teslimi edilen ve normal telgrafın iki katı ücretlendirilen ek hizmettir.
 
mors
 

BİZZAT ALICISINA TESLİM TELGRAF (BA)

Alıcısından başkasına teslim edilmeyip, bizzat alıcıya teslim edilen ek hizmettir.

BELİRLİ GÜN VE SAATTE TESLİMİ İSTENEN TELGRAF (BGS)

Gönderici tarafından talep edilen gün ve saatte alıcılarına teslim edilen telgraf hizmetidir. Köy varışlı telgraflar BGS ek hizmetiyle kabul edilmez.

CEVAPLI TELGRAF (CT)

Gönderici tarafından alıcının kendisine cevaben çekeceği telgraf ücretinin ödenmesini sağlayan ek hizmettir. Ücreti alıcıdan alınmak suretiyle cevaplı telgraf kabul edilmez. CT ek hizmetli telgraflar kabul işlemi esnasında tüm ek hizmetler dahil olmak üzere toplam ücretin iki katı olarak ücretlendirilir. Telgraf, adına gönderilmiş olan alıcı tarafından herhangi bir PTT iş yerine üç ay içerisinde ibraz edilerek cevap hakkı kullanılır. Bu süre sonunda cevap hakkı kullanılmaz. Cevap hakkı bir telgraf için kullanılır ve herhangi bir hesaplaşma yapılmaz. Alıcı tarafından PTT iş yerine intikal ettirilen cevaplı telgrafın aslı veya örneği PTT iş yerinde saklanır.

POSTRESTANT ADRESLİ TELGRAF (POT)

Alıcılarına bu Yönetmeliğin 39’uncu maddesine göre işlem yapılarak PTT iş yerlerinde teslim edilir.
 
telgraf
 
 
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir