AFGAN

3 min read

Dünya Savaşı Z isimli bir film var, Brad Pitt oynuyor ve bilinmez bir virüsün insanları zombiye dönüştürmesini konu alıyor. Bugün Afganistan’ın Kabil havalimanından çekilen görüntüleri izleyince bu filmin bazı sahneleri gözümde canlandı.

Virüsten Beter

Filmde zombi olanlar o kadar hızla insan avlıyorlar ki bir uçak ile havalanmak üzere havalimanında geçen ve virüsten kaçmaya çalışanların sahnesi, bugünkü Afgan insanların Taliban denilen bir başka virüsten kaçması ile neredeyse aynı. Hatta o kadar gözü dönmüş ki kaçan insanların uçakların tekerleklerinde gitmeyi deneyip, uçak havalanınca patır patır yere düştüklerini dahi gördük. Üstelik bu kaçan grupların içinde doğru dürüst kadın veya çocuk da yok. Son bir iki haftadır İran sınırından kaçak olarak girenler içerisinde de kadın veya çocuk yok.

MÜLTECİ

afgan

Sadece erkek ve gençlerden oluşan bu kadar sayıda insanın ülkemize akın akın gelmeleri hiç normal görünmüyor. Sanki birileri ile bir konuda anlaşılmış, organizasyonlar yapılmış ve düğmeye basıp haydi başlayın demişler gibi. Bir süre sonra gerçekler ortaya çıkacak ama o zamana kadar neler olacak kim bilir?

Afgan Mahallesi

Soğuk savaş zamanında Rusya’nın Afganistan’ı işgal etme girişiminde bölgeden ayrılmak zorunda olan aileleri de ülke olarak kabul etmiş ve ülkenin belirlenen şehirlerine yerleştirmiştik, Kayseri’de vardı mesela ve Afgan mahallesi denirdi halk arasında. Hepsi kayıtlı ve insan ve gelmişlerdi, bugün gelenler kesinlikle insan gibi gelmiyorlar.

Yıllardır ülkemizin Avrupa ile Asya arasında bir köprü olduğunu söyleyip durdular bize, alın size köprü, Doğu kısmından giriyorlar ama Batı kısmı kapalı. Diyelim ki bu insanlar köprüden geçmek için geliyorlar ama çıkış olmayınca köprüde birikme meydana gelecek ve taşıma kapasitesi aşılacak, bu çok aşikar görünüyor.

Yıllardır ABD Meksika sınırında fakirlikten zenginliğe doğru bir kaçış süregelmiştir ve bir türlü çözüm bulunamamaktadır. Ancak ABD ekonomisi ve ülkesi şimdiye kadar bu geçişleri kaldırabilmiştir belki ama ya biz? Biz bir ABD miyiz?

afganistan

duvar

+ There are no comments

Add yours