MÜLTECİ

3 min read

Dünya’nın zengin ülkeleri daha zengin oldukça, fakir ülkeler daha da fakirleşiyor. Bu durum sadece para meselesi de değil, özgürlükler ve insana verilen değer açısından da böyle. Dünya’nın küçülmesi ve sosyal medya ile insanlar nerede insan gibi yaşandığını da görüyor. Kaybedecek bir canı kalmış olanlar ise mülteci olarak gelişmiş ülkelere gitmenin her türlü yolunu deniyorlar.

Ülke Gibi

Ülkelerindeki insanlara değer vermeyen yönetimler, bir süre sonra birlik ve bütünlüğü koruyamaz hale geliyor. İç huzursuzluk, hem ekonomik hem de özgürlükler anlamında büyüyor ve emperyalist düzene yenik düşüyor. Ortaya ciddi miktarda sadece yaşamak isteyen ve yaşayabilecekleri bir yer arayan mülteci nüfus çıkıyor. Bir çok gelişmiş ülke Dünya tarihinde belli zamanlarda belirledikleri şartlarda ve sayıda mültecilere kapılarını açmışlardır. Aslında yapılan genç ve dinamik iş gücü sağlamaktır.

ORTADOĞU

Fakat günümüzde işgücünün de ötesinde sadece canını kurtarmaya çalışan bir insanlık dramı yaşanmakta, coğrafyasının kaderini yaşayan ülkemiz ise yakınında bulunan ve mülteci üreten komşuların kimine göre geçiş kimine göre de yaşama noktası haline gelmiştir. Kısa vadede insanları kurtarmak güvenli bir yerde tutmak tabi ki insanlık gereğidir. Ancak bu bir Dünya sorunudur ve nerdeyse orta çaplı bir ülkenin nüfusu kadar insanı kabul etmek, sadece yemek ve su vermek bile sürdürülebilir değildir.

Para Para Para

Ekonomik olarak pek de iyi durumda olmadığımızdan, belirlenen bedelle ev alabilecek durumda olan her türlü mülteci bizim ülkemizde oturma izni alabiliyor. Parası olmayanları belirlenen geçici konaklama alanlarında tutup düzenli yemek ve su vermektense, ülkenin her bir köşesine kendi başlarının çaresine baksınlar diye salıvermek yapılmaması gereken büyük bir hata idi. Dili, kültürü, huyu suyu bizim gibi olmayan binlerce insan karıştı aramıza.

Olayın, sosyal, demografik, ekonomik, sağlık ve eğitim sorunlarının yanında, civardaki diğer ülkelerden mülteciler için cazibe merkezi olma ve böyle giderse ülkemizde azınlığa düşme durumu bile olasıdır.

DÜNYA HANGİ ZAMANDA

Mülteci sorununu Dünya ülkeleri ile birlikte değerlendirebilmek için bu konuyu sürekli Dünya gündeminde tutmalıyız. Her ülkede nüfusa göre geçici barınma bölgeleri zorunlu hale getirilmeli, her ülkenin bu fona katılımı da zorunlu olmalı ve serbest dolaşım engellenmelidir. Her insanın asgari yaşam hakkı bir insanlık meselesidir.

+ There are no comments

Add yours