OTOBÜS

3 min read

Küçüklüğümde tatillerin en sevdiğim yönü İstanbul’a gidiş ve gelişlerdi. Anadolu seyahatin 302 Mercedes otobüsleri ile yolculuk etmek, hele ki ön tarafta ve şoföre yakın ise tadından yenmezdi. Biz erkeklerin çocukken sevdiği bir kaç şey varsa onların birisi de otobüslerdir.

Anadolu

Nedense uzun yıllar aynı model otobüsler kullanıldı, düz bir tasarım, konfor neredeyse sıfır, klima bile doğru dürüst çalışmazdı, bir de sigara henüz yasaklanmamış of ki ne of. Otobüslerin çok teknik detaylarını bilmem ama mola yerinde geldiğimiz zaman şoför koltuğunun solundaki el freni bir tulumba gibi garç garç yaparak çekilirdi. Ne yapalım o zaman elimizde bunlar vardı ve biz de elimizde olanları sevmiştik.

Aynı Kafa

Kafa Radyo yapımcısı Nihat Sırdar ile sanırım benzer zamanlarda benzer zevklerimiz olmuş. O da bir 302 Mercedes hayranı ve eskisine uygun bir tane otobüsleri bile var. Yurdun çeşitli yerlerinden yaptıkları canlı yayınlar için o otobüsü kullanıyorlar. Çok da şık duruyor yepyeni haliyle. Nihat Sırdar ile anlaşmayacağımız konu belki pek yoktur ama bir tanesinde tam kutup yapmışız, o Feneri ben Cimbom’u seçmiştim.

Nihat Sırdar’ın otobüsü

Kazalar Olmasa

Bu yazıma karar verme sebebim bir kaç gündür üst üste otobüs kazaları olması. Tamam uzun zaman önce hem otobüsler, hem yollar eski idi, hatta çok soğuk kış şartlarında yolda bile kalıyorduk. Kazalar da arada olurdu ama şimdi anlıyorum ki kaptanların tecrübesi ve bilgisi sayesinde başımıza bir şey gelmemiş. Şimdi yolların neredeyse tamamı çift yönlü, otobüsler desen yok motor freni, yok egzoz freni, bir sürü teknolojik gelişime paralel neredeyse taksi konforunda. Peki neden hâlâ bir sürü ölümcül otobüs kazaları yaşanıyor?

OTOMOBİL GİDER Mİ GİDER(!)

Ama ilk gelen atan nüfus ve yoğun turizm sezonunda yeterli sayıda tecrübeli uzun yol otobüs şoförünün yetiştirilmemeleri olabilir. O kadar sayıda insanı ve ciddi ekonomik değeri olan otobüsü emanet ederken her şey hesap edilmeli, bu kadar kolay olmamalı. Otobüs seyahatleri yeni koltuk düzeni, tüneller, otobanlar ve yüksek konforları ile her zaman müşterisi olan bir ulaşım aracı olarak kalacaktır. Bir zamanların unutulmaz sloganının dediği gibi “Tek rakibiniz THY” olsun ama bu rekabet sadece konforda ve ücrette olsun.

+ There are no comments

Add yours