DELTA +

3 min read

Covid 19 salgını ilk başladığı günlerde televizyonlara çıkan bir çok uzman ve bilgi sahibi (bazısı fikir sahibi) bilim insanı virüsün 2 veya 3 sene sürebileceğini, belli süreler sonra da çeşitli mutasyonlara uğrayacağını belki de kendini yok edeceğini söylemişti.

Varyant

Yaklaşık 1.5 yıl geçti, popüler olarak bildiğimiz İngiliz, Brezilya ve son olarak da Delta ve Delta + varyantları yayılmaya başladı. Henüz asıl beklediğimiz ve kendini yok edecek varyasyondan haber çıkmadı. Dünyanın önde gelen zengin ülkeleri kendi aşılarını üretti ve vatandaşlarının yarıdan fazlasını çift doz aşıladılar bile. Aşı fazlası da olunca sıra bize geldi ve ciddi miktarda seferberlik başladı ancak ne tesadüf ki turizm sezonu ile aynı zamana denk geldi. Döviz döviz diye inlediğimiz bir dönemde turizmden vazgeçecek halimiz yoktu ya, hem aşılamada hem turizmde aynı anda gaza basıldı bakalım kim galip gelecek.

delta

AŞI 💉

Aşı Nedir?

Delta versiyonunun özellikle çift doz aşı yapılan ülkelerde bile yayılması varyantın bulaşıcılığı şimdiye kadarki en yüksek virüs olduğu anlaşılıyor. Açıklanan verilere göre bu ülkelerde tekrar yükselen vakalar ve ölüm sayılarının çok büyük çoğunluğunun aşı olmayanlardan. Peki biz zaten geriden geliyoruz ve Avrupa’da yaşananlar bir süre sonra bizde de olmasına rağmen bunu duyan insanların hastanelere akın etmesi gerekirken, fısıltı ve hurafe söylemler ile aşı karşıtlığı ciddi şekilde taraftar topladı. 

delta

Gerek sosyal medyada gerekse basın organlarında bir çok uzman doktor neredeyse yalvara yalvara aşı olunması gerektiğini anlatıyorlarken insanların fikir sahibi insanlara kulak vermeleri ve aşı olmamayı bir seçenek olarak tercih etmeleri bile durumumuzu açıkça anlatmaya yetiyor. Tamam, zorla aşı yaptırmak diye bir seçenek yok ama ortada iki tane risk var, ya virüs çarpacak ya da aşının milyonda bir yan etkileri. Virüsün kimi nasıl etkilediği tam bir bilmece ve şans iken, her aşının etkileri ölçülmüş ve biliniyor ise neden bilinmezi seçiyorsunuz?

Kendi hayatınızla kumar oynadığınızın farkında mısınız? 

Aşağıdaki sayfayı mutlaka okuyun ve umarım ki aradığınız cevabı bulursunuz.

Klinik mikrobiyoloji ve infeksiyon hastalıkları derneği yazısı

delta

+ There are no comments

Add yours