MİDYE

2 min read

Tavası, dolması, haşlaması ve pirinçle karışık yapılan çeşitli türleri ile midye, denizin nimetlerinden. Özel olarak yetiştirilen ve şimdilerde çok ta ünlü olan markalaşmış midye dolması deniz mutfağının olmazsa olmazı.

Ege Midye

Bütün sahillerde midye dolmanın tadına bakmış birisi olarak yediğim en lezzetli midye İzmir Foça meydanda sadece akşam saatlerinde açılan ve insanların sıraya girdiği tezgahta yediğim idi. İzmir’in bir çok yerinde midye ve kokoreç hem çok sevilen hem de çok tüketilen bir ürün. Öyle ki sahilde ün yapmış bir mekânda yemek istediğimde yaklaşık 50 kişilik bir sırada beklemek zorunda  bırakıyorlardı. İşletmeye sinir olmuştum, tezgahta sadece bir kişi özellikle talep edildiğini insanlara göstermek adına sırada bekletmekten zevk alıyor gibiydiler. Ben hariç tüm bekleyenler şikayetçi değildiler.

Midye Heryerde

Bulgaristan’a gittiğimizde ise daha farklı bir midye kültürü ile karşılaşmıştık. Bir kere dolma yoktu ama küçük boyutta olanlarının bir çeşit sos ile haşlanarak tenceresi ile birlikte masaya gelmesi ve tıpkı Antep fıstığı yiyormuş gibi zaten kısmen açılmış kabuklarından teker teker yemek ayrı bir lezzetti. Bulgaristan’da ayrıca diğer bazı deniz ürünleri ile birlikte pilav gibi yapılan bir yemek daha görmüştük ama denememiştik, şimdi keşke yeseydik diye düşünüyorum.

Sonu Mu Geldi

Özellikle musilaj sonrası ithal olmayan bir çok balık çeşidini yemek için çok düşünmek lazım. Bunların arasında kalamar, balık çorbası, karides, ahtapot ve midyeyi de bir süre yemekten vazgeceğiz gibi görünüyor. Aslında pek çok deniz ürününü zaten yurt dışından getiriyoruz ama insan yine de güvenemiyor gerçekten öyle mi yoksa bize öyle mi söyleniyor.

Deniz ürünleri Dünya çapında 1.5 milyar insanın geçim kaynağı ve tüketen insanlar için ise önemli bir besin değeri. Bu sebeple ne kadar sağlıklı ve temiz denizlere sahip olursak o kadar da sağlıklı deniz ürünlerimiz olur. Umarım gelecekte bir gün bu yazımı okuduğum zaman bizler hâlâ MİDYE yiyebiliyor durumda oluruz.

MÜSİLAJ

+ There are no comments

Add yours