HEMŞİRELİK

3 min read

Görünmez kahramanlar diye isimlendirdiğimiz bazı insanlar vardır. Arka planda çalışırlar ve yapılması gereken diğer eksikleri tamamlarlar. Hemşireler de sağlık sektörünün görünmez kahramanlarıdır. Aslında bu bir takım oyunudur ve dişlilerden birisinin çalışmaması nasıl ki tüm sistemi çalışmaz hale getirirse bir doktor grubunun arkasında ve yanında hemşirelerin olmaması düşünülemez.

nurse

Gece ve Gündüz

Özellikle de 24 saat çalışma esasına göre gece gündüz hasta ve çaresiz insanlara verilen desteğin tarifini izah etmek mümkün değil. Çünkü biliyoruz ki biz insanlar Dünya’ya ilk geldiğimizde yanımızda annemizi buluyorsak, yaşlandığımızda ve kendi kendimize bakacak halimiz kalmadığında yanımızda birisini arıyoruz. Hayatın düzeni böyle ve tüm insanlara yetişemese bile huzurevleri ile bu hizmet verilmeye çalışılıyor. Hepimiz nasıl doğuyor ise bir şekilde de öleceğiz. Yaratılış gereği bizi biz yapan tüm hücrelerimiz zamana karşı işlevlerini kaybediyorlar ve geri dönüş başlıyor. Ne kadar sağlıklı beslensek, hastalıklardan uzak dursak ve riskleri azaltsak da belki bir kaç sene daha ömrümüz uzayabiliyor. Her ne kadar söylemek zor ve bir o kadar da garip gibi olsa da ölüm bizim için bazen de kurtuluş.

hemşire
AKIL MI? EMPATİ Mİ?
Hayatı akışında yapılan tüm düzenlemeler öncelikle sağlıklı bir yetişkine göre yapılıyor. Örnek olarak lavaboların yükseklikleri ortalama bir insanın erişebilmesine göre belirleniyor oysa çok ciddi sayıda çocuk yanında ebeveyni olmadan kullanamıyor, merdivenler, asansörler, korkuluklar gibi unsurlar ne çocuklar ne de hareket kısıtlılığı olan kişiler düşünülmeden tasarlanıyor. Daha yeni yeni bir takım mevzuat maddeleri ekleniyor ama onların da uygulanması uzun zamana yayılıyor.

nurse

Tam Destek

Akıllı binaların bu aklı biraz da bu yönde kullanmaları, hemşirelerin verdiği desteğin ne kadarını karşılayabiliyorlarsa o kadarını vermeleri gerekiyor. Profesyonel bakım özellikle hastanelerde hizmet sınıflarına göre veriliyor ve bu işin de uzmanlık gerektirdiği çok açık. Bir kere tüm tıbbi cihazları bilmek, bunların ne işe yaradıklarını bilmek ve özellikle ameliyat ile acil müdahale gerektiren durumlarda doktorun sağ kolu olmak bir hemşirenin asli görevidir. Bu sebeple gerekli tüm takdirleri ve emeklerinin karşılığı verilmelidir. Bugün Dünya Hemşireler günü ama Farsça kökenli hemşire kelimesi kız kardeş bacı anlamına geliyor. Cinsiyet belirtmeden verilebilecek yeni bir isme ihtiyacı olsa da bu hizmette bulunan herkesin vicdanlarına ve ellerine sağlık.

ilk hemşire

hurse
Florence Nightingale

+ There are no comments

Add yours