ÖZGÜR BASIN

3 min read

Bugün basın özgürlüğü günü. Demokratik bir yapının olmazsa olmazı yasama, yürütme ve yargının kuvvetler ayrılığı prensibi ile  idare edilip edilmediğinin bilinmesindeki en önemli unsur özgür basın.

Ortanın Ortası

Toplumun haber alma hakkı bir şekilde engellenir veya manipüle edilirse işte o zaman at izi ile it izi birbirine karışır. Neyin gerçek neyin yalan olduğunu bilemez isek olması gereken doğru yolu toplum olarak bulamaz ve kaosa doğru gideriz. Basının görevi yaşananları olduğu gibi topluma aktarmak bir nevi ayna görevi görmektir. Bunu yapabilmenin birinci kuralı da tamamen özgür olmasıdır. Basının yapacağı ve yapamayacağı haberler konusunda kimseden ne izin ne de emir almamaları gerekir.

1 MAYIS

Objektif olabilmenin yolu kimseye tabi olmamaktır. Ortada olmaktır esas olan. Ancak gazetelerin bir de köşe yazarları vardır ve onlar gündem konusunda kendi fikirlerini istedikleri gibi yazabilmelidirler.  Farklı görüşleri olan bir çok köşe yazarına sahip olmak bir zamanlar gazetelerin övünç kaynağı iken şimdilerde çok ciddi bir kutuplaşma ve ayrışma söz konusu.

press

Bakış Açısı

Toplum olarak bakış acımızı geniş tutmaz sadece kendi önümüze bakar isek sadece görmek istediklerimizi görür diğer gerçekleri kaçırmış oluruz. Bunu sağlamak için yol gösterici olacak olan her halükarda özgür basının ta kendisidir. Ne zaman ki sadece gazetecilerin sahip olduğu gazeteler yeterince tiraj yapamadıkları için bazı iş adamlarına satılmaya başlandı, işte o zamandan beri gazeteler ticari bir meta ve çıkar amaçlı kullanılmaya başlandı. Daha sonra da  çok kanallı televizyonlar ile görsel medyanın gücü daha da kuvvetlendi ve tamamen ticarete mahkum olan bir medya oluştu. Bununla da kalmadı medya sahipliği tamamen politize olarak sadece sipariş üzerine haberlere geçiş yaparak haberciliğin çok ötesine taşınan sadece propaganda aracı oluverdi. 

Geldiğimiz durum özetle böyle ama gelişen teknoloji ve internet sayesinde herhangi bir ticari gruba bağlı kalmadan ve hatta bireysel olarak yapılabilen sosyal medya haberciliği oluşmaya başladı. Artık gerçeğe ulaşmak için tek kanal yeterli olmayıp farklı uluslararası haber kaynaklarından teyit etmenin gerekli olduğu günlere geldik. Neyse ki özgür ve tarafsız habercilik yapılacak ortamlar bir şekilde bulunabiliyor. Umarım ki demokrasi ve özgürlük kazanacak gelecek daha iyi olacak.

Basın Konseyi

press

 

 

+ There are no comments

Add yours