GÜN 3.14 SAAT 1.59

3 min read

2009 yılından beri her yılın aynı zamanı geldiğinde kutlamak için belirlenmiş bir gün 14 Mart saat 1.59 çünkü o gün Dünya Pi günü. İrrasyonel Matematik Sabiti 

Pi sayısının matematik, geometri gibi bölümler için çok büyük anlamı var ve çok özel bir sayı. Aslında kim buldu bilmiyorum ama bir çemberin çevresinin yarı çapına bölünmesi ile bulunmuş. Düşünsenize çember hangi büyüklükte olursa olsun sonuç değişmiyor. Ve bu pi sayısı bulunmuş olmasa aynı çemberin alanını hesaplamak mümkün olmayacaktı. Bununla beraber küre ve benzeri kavisli neslerin alanlarının hesaplanmalarında da önemli rolü var.

pi

Pi Tarihi

Pi sayısının sembolü Yunanca çevre anlamına gelen kelimenin ilk harfi imiş. Dünyanın hem en çok bilinen sembolü hem de eşi olmayan bir sayısı. Bilim dünyasında içinde pi kullanılan bir çok formül de var. Okul yıllarında pek çok yerde karşımıza çıkardı. Pi sayısının tarihine bir bakınca Fabrice Bellard, 2010 yılında Chudnovsky algoritması kullanarak sayının ilk 2.699.999.990.000 basamağını bulmuş. Arşimet, 3 tam 1/7 ile 3 tam 10/71 arasında bir sayı olarak hesaplamış. Mısırlılar 3,1605, Babilliler 3.1/8, Batlamyus 3,14166 olarak kullandı. İtalyan Lazzarini 3,1415926, Fibonacci ise 3.141818 ile işlem yapıyormuş.

Popüler Pi

Sayı o kadar popüler ki oscar adaylığı olan “The life of Pi” isminde ilginç çekimleri olan bir filmi bile oldu. Bu filmdeki öğretmen Hintli bir çocuğa Pi ismini vermiş ve çocuğun hayatı da ismi gibi ilginç olmuş. Şimdilerde coin piyasasına pi isimli bir coin bile olmuş ve yorumlara bakılırsa pek de tutunamamış. Bu yazıda hep pi den bahsettim ama günümüzün çok popüler sosyal marka sembolleri ve internetin iletişiminde ya da elektronik posta atarken kullandığımız “@” ve etiket yapmak olarak kullandığımız “#” sembolü de pi’nin popülaritesini çoktan dama atmış görünüyor.

İlginizi çekebilir;  TEKNOLOJİ

Pi günü olarak her yılın 14 Mart günü saat 1.59 zamanı olarak seçilmiş ise de bu yazıyı yazana kadar eminim ki ben de dahil bilen kişi pek yoktur. Matematiği seven kişi sayısının da genele göre az olduğu düşünülürse # veya @ sembolünün daha popüler olduğu bir gerçek. 

pi

 

Tagged

+ There are no comments

Add yours