ORTADOĞU

3 min read

Bu yazıya karar verme sebebim az önce İsrail savaş uçaklarının Suriye’nin başkenti Şam’ı vurduğu haberinin son dakika olarak verilmesi. İnternette Ortadoğu kelimesini aratırsanız Türkiye, Mısır, İran Kıbrıs ve tüm Arabistan Yarımadasını içine alan bölge olarak karşımıza çıkıyor. Taşından mı toprağından mı ya da tarihinden mi derseniz bence hepsinden kaynaklı tüm emperyalist devletlerin bir türlü paylaşamadığı bahtsız ORTADOĞU.

ilginizi çekebilir; DÜNYA HANGİ ZAMANDA

petrol

Birlik İdaresi

Bu bölgenin ortak bir özelliği ülkemiz hariç demokrasiyle uzaktan yakından alakalarının olmaması. Ortadoğu bataklığına saplanırsak kaybedeceğimiz ilk ve en önemli şey Cumhuriyetin kuruluşundan beri kendimize özgü de olsa demokrasimiz akla gelmelidir. Dünya’nın her köşesinde sömürü sistemini tarih boyunca sürdürmüş ve hala da sürdürmekte olan emperyalist devletler için ideal olan monarşi ve tek adam yönetimleridir. Çünkü önemli kararlar almak, devletlerin kaynaklarını, jeopolitiklerini ve kendi çıkarlarına göre ülkeler arası siyaset için bir kişiyi ikna etmeleri o ülkeyi kontrol edebilmek için yeterlidir. İkna olmuyorlarsa askerlerce veya diğer aile bireylerince yapılacak darbeler ve isyanlar kontrol edilebilir bir iktidar sağlamak için yeterlidir.

kutsal

Akıllı Olmak

Bu bölgenin bir diğer ortak özelliği herkesin bildiği gibi petrol kaynakları. Petrol kaynağı olmasa bile petrol kaynağının komşuluğunda olması ve önemli ulaşım akslarına boru hatları ile enerji yolu olması da o ülkeyi hedef yapıyor. Bu noktada şunu da hatırlatmak gerekir ki Dünya’nın en büyük petrol rezervi olan ülkesi bilinenin aksine Güney Amerika’daki Venezuela’dır. Ve tabi ki o ülkede de tüm halk yoksulluk ve sefalet içerisinde çünkü ülke yönetimini elinde tutanlar malum devletlerin oyuncağı olmuşlar. Kabul etmek gerekir ki elinde çok büyük zenginliği olan ülkeleri yönetmek için paranın gücü tek başına yetmez. Aklınızın ve stratejinizin de üst düzeyde olması gerekir. Yoksa birileri Thomas Edward Lawrence gibi bir Arkeoloğunu(!) içinize gönderir de ondan sonra olan bitenin farkına varamazsınız. Bir bakmışsınız bölgeyi masanın üstüne almış ve cetvellerle parsel parsel monarşik devletleri yapıvermişler.

Kendin Olmak

Bu bölgenin en ilginç bir diğer özelliği de üç önemli dinin kutsal sayılan yerleri de ne hikmetse burada toplanmış. İnsanın aklına deli sorular geliyor ama dini duyguları çıkarlarına göre kullanmak ve toplumsal dinamikleri hareketlendirmek de gayet mümkün. 2021 yılına geldiğimiz bu gelişmişlik zamanında bile üzerinden füzelerin eksik olmadığı Ortadoğu ülkelerinden biri olmak istemiyorsak kanla, şerefle ve cesaretle çizdiğimiz vatan topraklarımıza AKLIMIZLA, DEMOKRASİMİZLE VE DAMARLARIMIZDAKİ KUDRET İLE SAHİP ÇIKMALIYIZ.

Ortadoğu hakkında

+ There are no comments

Add yours